Gündem

Vali Yerlikaya: 12 Temmuz'dan beri düzensiz göçle gelen 9 bin 309 kaçak göçmen Geri Gönderme Merkezleri'ne sevk edildi

Ali Yerlikaya, "2019'un ilk 6 ayında düzensiz göç ile ilgili 27 bin işlem yapıldı" dedi

28 Temmuz 2019 08:43

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da kaydı olmayan Suriyelilerin gönderilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, 2019'un ilk 6 ayında düzensiz göç ile ilgili 27 bin işlem yapıldığını, 14 bin kişinin ülkesine gönderildiğini belirtti. Kentte kaydı olmayan Suriyeli sığınmacıların en az bir ay içinde İstanbul'u terk etmesi gerektiği yönünde kararın alınmasından itibaren 1752 Suriyelinin başka illere sevk edildiğini söyleyen Yerlikaya, "Temmuzun 12'sinden bu yana düzensiz göçle gelen 9 bin 309 kaçak göçmen İçişleri Bakanlığımızın belirlediği Geri Gönderme Merkezleri'ne sevk edildi" diye ekledi.

TIKLAYIN: Suriyeliler sınır dışı mı ediliyor? | "Bekar evlerini, iş yerlerini, dernekleri aramışlar; yolda asayiş çevirmeleri sıklaşmış"

Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre, "İstanbul'un en önemli meselesi düzensiz göç ve kayıt dışı istihdamla mücadeledir" diyen Vali Yerlikaya, şu verileri aktardı: 

-2011 yılı ekim ayından beri Suriye'den gelen bir göç dalgası var. Ülke genelinde kayıtlı olan Suriyeli misafirlerimizin sayısı 3 milyon 634 bin civarında bulunuyor. Bunların 547 bini İstanbul'da. İsteğimiz mevzuatın emrettiği gibi Suriyeli misafirlerimizin de kayıtlı oldukları illerde ikamet etmeleridir.
- İlimizde 527 bin ikamet izinli, 3 bin uluslararası koruma, 547 bin Geçici Koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere toplam 1 milyon 77 bin yabancı var. 2019'un ilk 6 ayında Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nce düzensiz göçle ilgili 27 bin işlem yapıldı. Bunların 14 bini ülkelerine geri gönderildi.
- Temmuzun 12'sinden bu yana düzensiz göçle gelen 9 bin 309 kaçak göçmen İçişleri Bakanlığımızın belirlediği Geri Gönderme Merkezleri'ne sevk edildi. Orada işlemleri bitenler uçaklarla ülkelerine geri gönderiliyor.
- Yine temmuz ayının 12'sinden bu yana 1752 kayıtsız Suriyeli misafir İçişleri Bakanlığımızın belirlediği illere sevk edildi.

Başka illerde kayıtlı olan Suriyeli göçmenlerin Ağustos'un 20'sine kadar kayıtlı oldukları şehirlere dönmeleri gerektiğini söyleyen Yerlikaya, "Duruş ve bakışımızda en ufak bir değişiklik söz konusu değildir ancak var olan bir göç mevzuatı var" ifadelerini kullandı. 

"25 Ağustos'a kadar iş yerlerini ziyaret edeceğiz"

Kayıt dışı istihdamla mücadele edileceğini söyleyen Yerlikaya, " 25 Ağustos'a kadar iş yerlerini ziyaret ederek, işverenlerimize rehberlik hizmeti veriyorlar. İşverenlere kayıt dışı istihdam durumunda karşılaşacakları müeyyideleri hatırlatıyoruz" dedi.