Ekonomi

Uzmanlar, yönetim değişikliği sonrası Merkez Bankası’nın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?

25 Temmuz 2019 14:00

T24 Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yönetimdeki görev değişikliğinin ardından gerçekleştirilen ilk Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirdi. Yüzde 24 olan politika faizi, Merkez Bankası'nın kararının ardından yüzde 19.75 oldu. 

TIKLAYIN - Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Ekonomistler faiz indirimine dair 150 ile 500 baz puan aralığında tahminde bulunurken; ağırlıklı görüş politika faizinin 250 baz puanlık indirimle yüzde 21.5 seviyesine çekileceği yönündeydi. Uzmanlar, beklentilerin biraz üzerinde olsa da Merkez Bankası'nın kararının beklenti yönünde olduğunu ifade etti. 

Dolar/TL, Merkez Bankası kararının ardından anlık olarak 5.7681'e kadar çıksa da daha sonrasında 5.6525'e kadar gerileyerek günün en düşük seviyesini gördü. Kur, şu anda (TSİ 14:38) 5.69 seviyesinde seyrediyor. 

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın faiz indirme kararına dolar/TL ne tepki verdi?

Eski Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, görev süresinin bitmesine 10 ay kala, 6 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınmış; yerine Murat Uysal getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik"ifadesini kullanmıştı. Merkez Bankası'nda yaşanangörev değişikliği, kurumun bağımsızlığına dair bir süredir devam eden eleştirileri ve kaygıları artırmıştı. PPK, Merkez Bankası'nda yaşanan yönetim değişikliğinin ardından ilk kez toplandı. 

"Sihirli bir dokunuş olmayaca, ekonomi tel tel dökülüyor"

İktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda, indirim oranının beklentiler doğrultusunda olduğunu belirterek, "Bunun dövize etkisi de sınırlı olur. Dolar 5.70 basamağında dolaşır. Sihirli bir dokunuş olmayacağını yazmıştım. Ekonomi tel tel dökülüyor" dedi. 

"Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı”

İCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir önceki MB Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" açıklamasını hatırlatan iktisatçı Yalçın Karatepe de “Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı” yorumunda bulundu. Karatepe, daha sonra da BirGün için kaleme aldığı yazısında, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu karar aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin indirilmesine ilişkin talebinin karşılanmasına yönelik bir ilk hamle olarak görülebilir. Ekonomik gelişmelerin etkisi saklı kalmak kaydıyla, yılsonuna kadar bu indirimlerin devam etmesini bekleyebiliriz."

Timothy Ash: Eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Murat Uysal’a “faizi indirme ya da bunu yapan başka biri için makamı boşaltma” emri verildiği yorumunda bulunarak, “O da senaryoda yazana uydu. Onun için asıl meydan okuma, faizleri yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığında yaşanacak. Bu gerektiği zaman ‘Büyük Güç’e bunu söyleyecek cesareti olacak mı? O günlerin geleceğini biliyoruz” dedi.

Merkez Bankası’nın 425 baz puan indirim yaparak ‘yüzde 20 bariyerini yıkmak’ olduğunu savunan Ash, “Bana göre eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler” ifadesini kullandı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez de dolar/TL'nin MB kararı sonrası günün en düşük seviyesine kadar gerilemesine dikkat çekerek, bunun sebebini şöyle açıkladı:  "Piyasanın ilk tepkisi USD/TL kurunun 5,78'e yükselmesi oldu. Gecelik borç verme faizinin % 21,25 olduğu hesaplanıp da TCMB'nin asıl faizinin bu ikisinin ortalaması olduğu % 20,50 olduğu anlaşılınca USD/TL kuru 5,70'e geriledi."

"İnşallah enflasyonu toplayabiliriz"

Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel de Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda karar verdiğini kaydederek, “İnşallah enflasyonu toplayabiliriz. Dolara bişi olmaz pek” yorumunda bulundu.