Deprem uzmanları, Ege Bölgesi'nde yaşanan sarsıntıların ardından, potansiyel yıkıcı depremlere karşı kapsamlı önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Ege Denizi’nde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki deprem, afet risklerini gündeme getirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssünü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi olarak açıkladı.
Deprem, çevre illerde de hissedildi ve 22 artçı sarsıntı daha kaydedildi. Çanakkale Valiliği, herhangi bir olumsuz durum rapor edilmemiş olmasına rağmen, vatandaşlar arasında endişe yarattı. Uzmanlar, kentlerin depreme yeterince hazırlıklı olmadığını vurgulayarak acil önlemler alınmasını istedi.
"Büyük depremlere karşı ciddi önlemler alınmalı"
BirGün'de yer alan habere göre, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Bu tür depremler, bu bölgeler için normal kabul edilir. Ancak, 5,2 büyüklüğünde olmalarına rağmen, bölgemizdeki gerilimi göstermeleri, önümüzdeki dönemlerde daha büyük depremlere karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini işaret ediyor" dedi.
Onalan, yapılaşmanın kontrolsüz devam ettiğini belirterek, "Kentlerimizde nüfus yoğunluğunu azaltmak ve yapılaşmayı düzenlemek zorundayız. Türkiye’nin nüfusunun yüzde 93'ü şehirlerde yaşıyor, bu durum afet risklerini artırıyor" şeklinde konuştu.
"Fırtına oluşabilir"
Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Hasan Sözbilir ise Edremit Fayı hakkında, "Bu fayın düşük kayma hızı büyük bir deprem olasılığını azaltıyor ancak Edremit Körfezi'nde fayların kesiştiği noktada deprem fırtınası oluşabilir" uyarısında bulundu.
_____________________________________________________________________________________________________