Sağlık

Uzmanlar: Hava kirliliği tüp bebek şansını olumsuz etkiliyor

hava kirliliği, sigara kullanımı, kimsayal maddeler gibi faktörler tüp bebek başarı oranını olumsuz etkileyen faktörler arasında sıralanıyor

02 Ekim 2019 10:29

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için her geçen gün yeni yöntemler keşfediliyor. Buna karşın hava kirliliği, sigara kullanımı, kimsayal maddeler gibi faktörler tüp bebek başarı oranını olumsuz etkileyen faktörler arasında sıralanıyor.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre dünyada ve Türkiye’de infertilite oranları birbiriyle oldukça yakın. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, ülkemizde yüzde 10-20 arasında olan oran dünyada yaklaşık yüzde 15. Her 7 çiftten birini etkileyen kısırlık dünyada 80 milyondan fazla, ülkemizde ise yaklaşık iki milyon çift için sorun oluşturuyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları gibi genel sağlık problemlerinin yanı sıra özellikle ağır hava kirliliği ve buna uzun süre maruz kalma durumlarında hamilelerde düşükler, erken doğum (37 haftadan önce) ve yeni doğan bebeklerin doğum ağırlıklarının düşük olmasına neden olduğu yapılan birçok çalışma ile gösterildiğini anımsatarak “Oksidatif stres, DNA hasarı ve sistemik inflamasyon hava kirliliğinin neden olduğu bu rahatsızlıkların oluşmasından sorumlu başlıca mekanizmalardır” diyor.

Arıcı, hamilelik sürecinde mümkün olduğunca hava kirliliğinden kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor. 
Prof. Arıcı, hava kirliliğinin sigara ve yangının neden olduğu duman, asbest, karbon monoksit (araba egzozu), kimyasallar ve fabrikaların neden olduğu dumanlar, toz, polen ve küf, boya ve kuvvetli kimyasalların neden olduğu kokuları içerdiğini söylüyor.