Gündem

Uzmanlar Düzce depremini nasıl değerlendirdi?

23 Kasım 2022 09:35

Düzce Sarıdere - Gölyaka merkezli 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 04:08'de gerçekleşen depremin derinliği 10.6 kilometre olarak ölçüldü.

Peki uzmanlar düzce depremini nasıl değerlendiryor?

Prof. Dr. Naci Görür: Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum

Bilim Akademisi kurucu üyelerinden olan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Düzce merkezli meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum” dedi. Görür, “Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir” diye ekledi.

TIKLAYIN - Prof. Dr. Naci Görür'den Düzce depremi paylaşımı: Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: 5 büyüklüğüne varan artçı depremler olabilir

İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Düzce'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Bölgede 5 büyüklüğünde artçı depremlerin olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin büyüklüğü 5.9 ama şiddeti 8 olarak hesaplandı" dedi.

TIKLAYIN - Prof. Dr. Sözbilir: 5 büyüklüğüne varan artçı depremler olabilir

Prof Dr. Şükrü Ersoy: Beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Şükrü Ersoy, Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 6.0  olarak duyurduğu depremin ardından "Beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil" değerlendirmesini yaptı.

TIKLAYIN - Prof Dr. Şükrü Ersoy: Beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil

Ahmet Ercan: Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum

Düzce'de meydana gelen ve İstanbul dahil çevre illerden hissedilen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası konunun uzmanlarından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Düzce depremini 20 yıl önce haber veren Prof. Dr. Ahmet Ercan, büyük istanbul depremi için öngörülerini açıkladı. Ercan, "Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır. Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum. Deprem kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Beklenen Kuzey Marmara depremi için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 arası, Tekirdağ kolu için M7,0-7,2 arasıdır. Bu depremler 2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur" görüşünü ifade etti

TIKLAYIN - Düzce depremini 20 yıl önce haber veren Prof. Dr. Ahmet Ercan, “büyük İstanbul depremi” için öngörüsünü açıkladı

Doç. Dr. Doğan Kalafat: Daha büyük bir deprem olma olasılığı düşük; Düzce’de yaşanan deprem İstanbul’u etkilemez

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat Düzce depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür” dedi. 

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde sabah saatlerinde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Bolu, Sakarya ve Ankara’ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depremini değerlendirdi. Doğan Kalafat, "Orta büyüklükte yaşanan bir deprem oldu. Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik. Depremin kaynağı Sarıdere Köyüne çok yakın. Bu bölgede bildiğiniz üzere Kuzey Anadolu Fayı’nın ana segmentleri kuzeyde ama güneyde de bu depremin olduğu yerde tahliye kırıklar tabir ettiğimiz zon içerisinde kalan küçük parçalar var. Bunlar aktif değil. Bu deprem o bölgede olan doğu-batı doğrultudaki kırığın çalışması sonucunda meydana gelmiştir. Ana şok 6 büyüklüğündedir. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçılar gayet güzel devam etmekte. Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür. Bugün 40’a yakın artçı aldık. Takip ediyoruz. Dolayısıyla en yakın yerleşim yeri olan Sarıdere Köyü olduğu için muhtemelen eğer kerpiç evler varsa bunlarda hasar olabilir. Onun dışında normalde depreme dayanıklı binalarda hasar beklenmemesi lazım. Vatandaşlarımızın artçı süreçlerini panik yapmadan sakin bir şekilde karşılamaları gerekir. Benim de edindiğim bilgilerde özellikle vatandaşlarımız panik yaptığından dolayı yaralanmalar var. Halen deprem bilinci maalesef tam manasıyla oluşturulamadı. Dolayısıyla vatandaşlarımız deprem anı ve sonrasında panik halinde oluyor" dedi. 

Doç. Dr. Doğan Kalafat şöyle devam etti:

"İstanbul depremini takip ediyoruz. Bildiğiniz gibi Marmara’da iki sismik boşluk var. Sismik boşluğun hangisinin kırılacağına daha bilmiyoruz ama Marmara Bölgesi’ndeki 7 il ve ilçelerin tamamı bu depremlerden etkilenecek. Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmesi lazım. Düzce’de yaşanan deprem İstanbul’u etkilemez. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçası üzerinde olan bir deprem değil. İstanbul için beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçalarında olması."    

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu deprem, İstanbul’da yaşansa çok daha farklı bir senaryoyla karşı karşıya kalırdık

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen depremi değerlendiren İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “1999 depreminden sonra kentin yapıları büyük ölçüde kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Şehirdeki binaların yüzde 80’lik kısmı kentsel dönüşüme uğradı. O nedenle daha büyük bir hasar yaratabilecek bu depremde büyük zarara uğramadık. Düzce’dekinin aksine, bu deprem İstanbul’da yaşansa çok daha farklı bir senaryoyla karşı karşıya kalırdık. İstanbul’daki binalarda da kentsel dönüşüm hızlandırılmalı” dedi.

Depremin yüzeye oldukça yakın ve şiddetli olduğunu belirten er bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, şunları söyledi:

"Bu büyüklükteki bir deprem, çok daha geniş bir hasara ve can kayıplarına da yol açabilirdi"

"Deprem, yüzeye oldukça yakın bir deprem. Büyüklüğü ise 5.9-6 olarak tespit edildi. Depremin bu büyüklükte ve sığ bir zeminde yaşanmış olması, çevre illerden de hissedilmesine yol açtı. Aslında bu büyüklükteki bir deprem, çok daha geniş bir hasara ve can kayıplarına da yol açabilirdi. Deprem, Düzce'de büyük bir hasar yaratmadı. 1999 depreminden sonra kentin yapıları büyük ölçüde kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Şehirdeki binaların yüzde 80’lik kısmı kentsel dönüşüme uğradı. O nedenle daha büyük bir hasar yaratabilecek bu depremde büyük zarara uğramadık.

"Bu deprem, beklenen İstanbul depremini tetiklemez"

Düzce’dekinin aksine, bu deprem İstanbul’da yaşansa çok daha farklı bir senaryoyla karşı karşıya kalırdık. Düzce’de kentsel dönüşüm uygulaması bu kadar yaygın olmasaydı daha büyük hasarlar ve can kayıplarını konuşuyor olacaktık. İstanbul’daki binalarda da kentsel dönüşüm hızlandırılmalı. Bölgede daha büyük bir deprem beklemiyoruz, ancak artçılar olabilir. Depremin ardından gelecek artçılarla hasar görmüş binalarda zarar artabilir. Bu deprem, beklenen İstanbul depremini tetiklemez.

Türkiye’de 485 tane 6 ve üzeri deprem üretebilecek fay ve başka bilinmeyen faylar var. Depreme hazırlıklı olmak önemli. Deprem öncesinde alınacak tedbirler kadar, deprem sırasında ne yapılacağını, nasıl hareket edileceğini bilmek de önemli. Vatandaşlarımız deprem sırasında sakin kalmalı ve tedbirli olmalı.”

"Yorum yapmak için erken"

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda yorum yapmanın erken olduğunu belirtti. Prof. Dr. Arslan, "İstanbul depremi öyle ya da böyle olacak. İstatistik ve bilimsel olarak bakarsak İstanbul depremi için zaman doldu. Gözümüzü yummanın anlamı yok, gerçekle yüzleşmek lazım. İstanbul depremi dünden daha yakın" dedi. Prof. Arslan, 100 bin kişinin ciddi şekilde etkileneceğini öngördüğünü söyledi.

TIKLAYIN - Düzce'de 6.0 büyüklüğünde deprem: İstanbul ve çevre illerde de hissedildi