Gündem

Uzmanlar, cumhurbaşkanı seçiminde Sinan Oğan'ı destekleyenleri analiz etti: Protesto oy olabilir

"Oğan’ın seçmenini yönlendirme gücü sınırlı"

18 Mayıs 2023 06:36

ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın ikinci turda izleyeceği yol tartışılıyor. Uzmanlar, Oğan’ın seçmenini yönlendirme gücünün sınırlı olduğunu belirtti.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, siyaset bilimci Dr. Giray Gerim, Oğan’ın kitlesinin büyük kısmının genç seçmen olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Bu gençlerin bir kısmı kendilerini temsil eden iki milliyetçi partinin, MHP ve İyi Parti’nin içinde bulundukları ittifaklardan rahatsız, milliyetçi siyasetin daha ilkeli bir çerçevede yoluna devam etmesini istiyor; bir kısmı ise Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’nin Atatürkçü bir çizgide olmadığını düşünüyor.” 

Oğan’ın, kitlesini bir adaya kanalize edebilme gücünün ise oldukça sınırlı olduğu yönünde görüş belirten Gerim, “Aslında seçmenin büyük çoğunluğu Oğan’ın şahsında değil, temsil ettiği ‘üçüncü yol’ arayışında birleşiyor. İttifaklardan herhangi biri adına Oğan’ın kefaleti, seçmen için tek başına büyük bir anlam ifade etmeyecektir. Özdağ’ın devreye girmesi ise bir fark yaratabilir” diye konuştu.

Siyaset bilimci Tanju Tosun da Oğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak yeni bir isim olduğunu söyleyerek, “Güçlü aidiyet ilişkisi olmadığı takdirde bu seçmeni herhangi bir adaya yönlendirme konusunda çok fazla iddialı olmamak gerekir” ifadesini kullandı.