Gündem

Uzmanı uyardı: Kozmetik alkol şüphelerinin yüzde 95'i doğru çıkıyor

30 Aralık 2024 10:33

Güncelleme: 30 Aralık 2024 10:43

Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, adli makamlardan sahte alkollü içki şüphesiyle gelen numunelerin yaklaşık yüzde 95'inin sahte ve kayıt dışı olduğunu, ölümlere yol açtığını aktardı. 

Türkiye'nin en kapsamlı ve Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) sertifikasına sahip alkollü içki analiz laboratuvarı Adana'da Çukurova Üniversitesi bünyesinde bulunuyor.  Laboratuvar Müdürü ve aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte alkollü içki üretiminin arttığına dikkat çekti ve ölümlere yol açtığının da altını çizdi. 

Bir kadehin dahi ölüme neden olabileceğini belirten Cabaroğlu, şunları aktardı: 

"Sahte içki üretiminde kullanılan ham maddeler normalde etil alkoldür. Ama siz bunu piyasadan ve bilinçsiz kesimden alıyorsanız etil mi metil mi bilmeniz mümkün değil. Gözle ve kokuyla ayırt edemezsiniz. Ancak laboratuvara girdiğinde  bunu ayırt edebilirsiniz.  Metil alkol zehirdir öldürür. Metil alkolde günlük güvenilir doz 2 gramdır. Toksik dozda 8 gram. Eğer sahte içki metil alkolden üretildiyse bir kadeh alındığında bile çok kısa sürede ölüm gerçekleşebilir."

"Kozmetik alkol sektöründe kayıt dışılık var"

Kozmetik alkole de dikkat çeken Cabaroğlu, "Sadece adli makamlardan sahte şüphesiyle gelen numuneleri değerlendirdiğimizde yaklaşık yüzde 95'inin sahte olduklarını belirledik. Baktığımızda ağırlıklı olarak sahte üretimin kaynağının kozmetik alkol olduğunu görüyoruz. Kozmetik alkol birinci sırada geliyor. İkinci sırada da dezenfektan olarak kullanılan ama etil alkol kaynaklı dezenfektanların bu illegal sektörde kullanıldığını tespit ettik. Kozmetik alkol sektöründe dolaşan bir kayıt dışılık var. Ve bu kozmetik alkol sektöründen gelen alkoller sahte ürünlere işleniyor. Piyasada orijinal tüketilen şişeler restoranlardan, barlardan, gece kulüplerinden garsonlara belli bir bedel verilerek geri toplanmakta. Ve bu orijinal şişelere dolum yapılarak sahtecilik yapanlar tarafından piyasaya sürülmektedir" dedi. 

Sahte alkol tüketiminde ilk belirtiler nelerdir?

Sahte içki tüketilmesi durumunda ilk belirtilerin ayırt edici olabileceğini belirten Cabaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sahte içki tüketiminde ilk belirtiler baş dönmesi, baş ağrısı bununla beraber mide bulantısı, kusma görülebilir, bunlar ön belirtilerdir. Daha ilerleyen evrelerde özellikle göz bebeğinin büyümesi, görmede bulanık ve körleşme, görememe ve daha ileri boyutta ise koma hali dediğimiz ve en sonunda da ölüme kadar giden bir süreçle tamamlanabiliyor. Çok acil olarak mutlaka hekim kontrolünde bir müdahaleye ihtiyaç vardır." (DHA) 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir