Squid Game'in ikinci sezonuyla birlikte okuldaki şiddet olaylarının artması konusu yeniden gündeme geldi. Güney Kore yapımı "Squid Game" (Kalamar Oyunu) isimli dizide oynanan oyunların çocuklar tarafından taklit edilmesi tartışılıyor. Dizide "halat çekme", "ebe tura 1-2-3" gibi gerçek çocuk oyunları, kaybedenlerin ölümüyle sonuçlanacak biçimde oynanıyor. Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu, "Gidip bir arkadaşına direkt vurması zihninde yanlış bir davranış olarak kodlanmışken, her iki tarafın da sonucunu bildiği ve kabul ettiği bir oyun altında şiddet meşrulaştırılıyor. Yani çocuk, 'ben ona durduk yere vurmadım ki kaybeden o ve bu yüzden şiddet gördü' diyebiliyor," dedi.
Konuyla ilgili Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'e konuşan Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu şunları ifade etti:
"Dizide, özellikle paraya ihtiyacı olan insanlar ödül kazanmak için oyuna katılıyorlar. Bu oyunlar çocuk oyunu gibi basit görünse de para için başkalarının ölümünün göze alındığı bir yarışma sistemi. Güya 'ben öldürmüyorum, oyunun sonucu bu' diyerek sorumluluğu üzerinden atma hali var. Çocuklarda bunun yansıması ise farklı. Onlar para ve ihtiyaç boyutuna bakmıyorlar. Ancak bir oyunda birisinin zarar görmesinin 'kabul edilebilir' olduğunu algılıyorlar. Dolayısıyla gidip bir arkadaşına direkt vurması zihninde yanlış bir davranış olarak kodlanmışken, her iki tarafın da sonucunu bildiği ve kabul ettiği bir oyun altında şiddet meşrulaştırılıyor. Yani çocuk, 'ben ona durduk yere vurmadım ki kaybeden o ve bu yüzden şiddet gördü' diyebiliyor.
Bu dizide çocuk oyunlarının farklı versiyonlarını görüyoruz. Her çocuk ortamında da bu oyunların kurgulanışı farklılaşabiliyor. 'Tuzluk' oyununa dizideki kare, piramit, yuvarlak şekilleri çiziliyor, kendi belirledikleri kurallara göre kaybeden cezalandırılıyor. 'Halat çekme', 'ebe tura 1-2-3' gibi çocuk oyunları da Squid Game'deki gibi şiddet cezasıyla sonlanan şekilde oynanabiliyor. Bir okulda popüler olan öteki okula hızla yayılıyor. Ancak sonuç değişmiyor, en zayıf kalan olan cezalandırılıyor. Diğer yandan dizideki kostümleri de çocukların giydiklerini, peluş oyuncaklarıyla oynadıklarını görüyoruz. Anne babalar, bu tür ürünlerden de çocukları uzak tutmak gerektiğini unutmamalı."
(Hürriyet)