Dünya

Utrecht saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Gökmen Tanış hakkında bilinenler

Gökmen Tanış, Hollanda polisi tarafından yakalandı

18 Mart 2019 17:49

Hollanda'nın Utrecht kentinde bir tramvayda yapılan silahlı saldırıda zanlının Türkiye doğumlu Gökmen Tanış olduğu öne sürüldü. 37 yaşındaki Tanış, akşam saatlerinde Hollanda polisi tarafından yakalandı.

Hollanda'da 'terör' alarmına yol açan saldırının zanlısı olduğu belirtilen Tanış'ın kim olduğuyla ilgili farklı bilgilere ulaşıldı.

Türkiye vatandaşı Tanış'ın Yozgat doğumlu ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantısı olduğu iddia edildi.

BBC Türkçe’ye konuşan ve Utrecht'te yaşayan Türk bir iş adamının verdiği bilgiye göre Tanış daha önce Çeçenistan'a gidip savaştı.

IŞİD ile bağlantısı olduğu için Tanış'ın birkaç sene önce tutuklanıp bırakıldığını belirten iş adamı, onunla ilgili "Türk toplumuna pek karışmazdı, münzevi bir tipti." ifadelerini kullandı.

Tramvayda ateş açarak en az üç kişiyi öldüren, çok sayıda kişiyi yaralayan saldırganın bir araçla kaçtıktan sonra bir binada sıkıştırıldığı iddia edildi.

Sokak röportajında muhabiri taciz eden kişi Tanış mı?

2011'de GeenStijl isimli web sitesinin sokak röportajı yaptığı kişinin Hollanda'daki kanlı saldırıyı gerçekleştirilen Gökmen Tanış olduğu iddia edildi. Videodaki kişinin Gökmen Tanış olduğunu iddia eden gazeteci Chantal Hanse, Gökmen Tanış'ın tacizine maruz kalıyor.

Videoda kendisine sorular yönelten muhabiri taciz edici şekilde konuşan Gökmen Tanış, "Bütün ..çın açık ve sen bir demokratsın" diyor.

Hollanda basını: Tanış'ın sabıkası kabarık

RTV Utrecht haber kanalının haberine göre Gökmen Tanış daha önce de birkaç kere gözaltına alındı. Tanış'ın 2013'te Utrecht'te aynı bölgede havaya ateş açtığı ifade ediliyor. 1981 Türkiye doğumlu Tanış'ın 2017 yılında bir kadına tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla 2 hafta önce hakim karşısına çıktığı belirtildi. Gökmen Tanış'ın kadına hakaret, polisi tehdit ve hakaret, madde etkisinde araç kullanmak, bisiklet hırsızlığı, gasp ve nezarethaneye tuvaletini yapmak gibi suçlardan yargılandığı ortaya çıktı.

Babasından açıklama

Gökmen Tanış'ın Kayseri'de oturan babası Mehmet Tanış konuştu. Baba Tanış, "Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. Yaptıysa cezasını çeksin" dedi.

Utrecht'in 24 Ekim Meydanı yakınlarında bulunan Oudenrijn Hastanesi yakınlarında, bu sabah yerel saatle 10.45'te tramvayda düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, 9 kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla aranan Gökmen Tanış'ın, Yozgat doğumlu olduğu ortaya çıktı.

Gökmen Tanış'ın babası Mehmet Tanış'ın, yıllar önce Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Sırçalı beldesinden ailesiyle Hollanda'ya gittiği, 2008'de eşinden boşanıp Türkiye'ye döndüğü ve Kayseri'ye yerleştiği öğrenildi. İkinci evliliğini yapan Mehmet Tanış, ilk eşinden olan ve Hollanda'da yaşamaya devam eden oğlu Gökmen Tanış ile 11 yıldır görüşmediklerini söyledi.

Baba Tanış, oğlunun amcasının kızı ile evlendiğini, 2 ay sonra boşandıklarını belirtti.

Saldırıdan bilgisinin olmadığını dile getiren baba Mehmet Tanış, "Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. 2008 yılından bu yana görüşmediğim birisi. Saldırıyı gerçekleştirmesiyle alakalı, o insanın o anki psikolojisini bilemem. Aynı evde yaşadığın evladını bile tanıyamıyorsun. Yaptıysa cezasını çeksin. Ben ne yapabilirim ki. Hiç kimsenin birilerinin canını almasına hakkı yok. Olayı yapan Hollanda'da, ben buradayım. Ben 11 yıl önce dönüş yaptım. Kim olursa olsun, dediğiniz şekilde ise ne yaptığını, nasıl yaşadığını ben bilemiyorum. Ben onları, onlar da beni reddetti, konuşmuyoruz. Daha önce saldırgan tavırları yoktu. Aradan 11 yıl geçti. Ne oldu, neler yaşadı bilemiyorum" ifadelerini kullandı.