Dünya

Üst düzey yetkililer: ABD, Kabil'in düşmesinden sonra ilk kez Taliban'la yüz yüze görüşecek

Görüşmelerin cumartesi ve pazar günleri Doha'da gerçekleşeceği ifade edildi

09 Ekim 2021 12:06

T24 Dış Haberler

Üst düzey Washington yetkilileri, bir ABD delegasyonu ve üst düzey Taliban temsilcilerinin cumartesi ve pazar günü Katar'ın başkenti Doha'da görüşeceğini belirtti. Bu, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Taliban ile gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşme olacak. 

Reuters'a konuşan yetkiler, ABD delegasyonunda Dışişleri Bakanlığı, ABD Uluslararası Kalkınma Kurumu ve istihbarat kurumlarından isimler olacağını belirtti. Delegasyonun Afganistan'dan ABD ve diğer ülke vatandaşlarının güvenli bir şekilde çıkabilmeye devam edebilmesi ve kaçırılan ABD vatandaşı Mark Frerichs'in serbest bırakılması için Taliban'a baskı yapacağı ifade edildi.

Görüşmelerde ABD'nin, Afganistan'ın tekrar El Kaide gibi terör örgütleri için bir alan haline gelmemesi ve insani yardıma erişimin kolaylaşması için de Taliban'a baskı yapacağı ifade edildi.

Yetkililer, görüşmelere Taliban'dan "kabine üyelerinin" katılacağını dile getirdi. 

İsminin paylaşılmaması şartıyla konuşan bir üst düzey ABD yönetimi yetkilisi, "Bu görüşmeler, ulusal çıkarlarımız için Taliban ile yaptığımız pragmatik temasların devamı" diye konuştu.

Yetkili, "Bu görüşmenin amacı Taliban yönetimini tanımak veya ona meşruiyet sağlamak değil. Taliban'ın meşruluğunu sadece yaptıkları ile kazanabileceği konusundaki duruşumuz çok açık. İstikrarlı bir sicilleri olmalı" dedi.