Dünya

Üst düzey İsrailli yetkili: ABD, Netanyahu hükûmetini devirmeye çalışıyor

ABD istihbaratı raporunun İsrail'in yönetim kademesinde rahatsızlık yarattığı anlaşılıyor

14 Mart 2024 07:26

Üst düzey bir İsrailli yetkili, ABD'deki Biden yönetiminin İsrail'deki Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etti. 

ABD istihbaratı tarafından yıllık olarak hazırlanan Tehdit Değerlendirme raporunda bu sene Netanyahu'nun hükümetinin "devam etmesinin risk altında" olduğu yazıyor, daha ılımlı bir hükümetin yerlerini alabileceği belirtiliyordu. Jerusalem Post'a konuşan üst düzey İsrailli siyasi yetkili, "Dostlarımızın İsrail'de seçilmiş hükümeti değil, Hamas'ın terör rejimini devirmesini istiyoruz" dedi.

Üst düzey kaynak yaptığı değerlendirmede, "Başbakanı İsrail vatandaşları seçer, başkaları değil. İsrail, ABD'nin sömürgesi değildir; vatandaşlarının hükümetlerini seçtiği bir demokrasidir" diye konuştu. 

Tehdit Değerlendirme raporunda, "Netanyahu'nun bir lider olarak devam edebilme ihtimali ve Filistin ile güvenlik konularında sert politikalar izleyen aşırı sağcı ve ultra-ortodoks partilerden oluşan iktidarı şüphe altında olabilir" ifadeleri yer alıyordu. 

ABD istihbaratı, raporda Netanyahu hükümetine güvensizliği savaştan önce de yüksek olduğu, ancak 7 Ekim'den sonra bunun zirve yaptığı belirtildi. 

Raporda, "İstifasını talep eden protestolar ve yeni seçimler bekliyoruz. Farklı, daha ılımlı bir hükümet ihtimal dahilinde" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Öte yandan, Biden ve Netanyahu arasındaki gerilim de giderek daha görünür oluyor. Geçen perşembe günü Biden mikrofonunu açık unutmuş ve Netanyahu için "İsa'ya gel" dediği duyulmuştu. Pazar günü de MSNBC'ye verdiği söyleşide Biden, Netanyahu'nun politikalarının İsrail'e zarar verdiğini söyledi.