Uşak’ın Eşme ilçesindeki "cehennem çukuru" diye adlandırılan Kışladağ Altın Madeni’ne ilişkin yöre halkı tarafından madenin zararlarını anlatan bir bilgilendirme raporu hazırladı. Uzun yıllardır altın madenine karşı mücadele eden Uğur Sümer tarafından hazırlanan raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Sümer, söz konusu komisyon ziyaretinin “İliç’te kaza oluyor da Kışladağ’da neden olmuyor?” amacıyla yapıldığını söyledi.
Erzincan İliç'te, Anagold'a ait altın madeninde siyanürlü liç yığını çökmesi sonucu 9 işçinin toprak altında kaldığı facia sonrası TBMM Başkanlığı tarafından “Erzincan İliç Maden Kazası Meclis Araştırma Komisyonu” kuruldu.
Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre, ülke genelinde altın madenlerinde incelemelerde bulunan komisyonun geçtiğimiz günlerdeki adresi ise Uşak’ın Eşme ilçesinde bulunan siyanürlü Kışladağ Altın Madeni oldu.
“İliç’te kaza oluyor da Kışladağ’da neden olmuyor?”
10 AK Partili, 5 CHP'li, 2 DEM Partili, 2 MHP'li, 2 İYİ Partili ve 1 Saadet Partili olmak üzere toplam 22 milletvekilinden oluşan komisyon üyelerinin Kışladağ Altın Madeni’ni ziyaret etmesi sonrası TÜPRAG, sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayınladı. Yayınladığı mesajda yer alan, “Ziyaret kapsamında Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz, Türkiye’deki madencilik sektörünün güncel durumu ve Kışladağ işletmemizdeki üretim süreçlerine ilişkin komisyon üyelerini bilgilendirdi” ifadeleri dikkat çekti. Köylüler göre ise gerçek öyle değildi. Uzun yıllardır altın madenine karşı mücadele eden Uğur Sümer tarafından hazırlanan raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Rapora ilişkin konuşan Sümer, söz konusu komisyon ziyaretinin “İliç’te kaza oluyor da Kışladağ’da neden olmuyor?” amacıyla yapıldığını söyledi. “Bütün meselenin büyüsü de aslında bu sorunun içinde gizli” diyen Sümer, şöyle devam etti;
“TÜPRAG’ın Kışladağ’da siyanürle örnek bir altın işletmeciliğini nasıl yaptığını öğrenip İliç’teki Anagold’a önerilerde bulunacaklar ve bir daha böyle kazalar olmamasına katkıda bulunacaklarmış. Komisyonun kararı akıl alır gibi değil. Ortaokul çocuklarını bile inandıramayacakları bir tiyatro oyununun oyuncuları olduklarının farkında değiller. Çocukluğumda Eşme’ye gelen çadır tiyatrosu gösterilerinde ‘sihirbaz’ın torbaya koyduğu gazete parçalarını paraya çevirmesinden bile daha az inandırıcıydılar. Özellikle komisyon sözcüsü MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan, "Çevreye doğaya canlı yaşama en küçük bir zarar verilmesine müsaade etmeyeceğiz, onun için buradayız" diyordu ve TÜPRAG’ın ne kadar zararsız olduğunu görüp diğer madencilerden de aynısını yapmalarını isteyecekti. Bilerek, isteyerek Eldorado Gold-TÜPRAG’a güzelleme yapmaya gelmişlerdi”
"Bütün çevre köylerin bağları ve bostanları kurudu"
Madenin verdiği zararları anlatan Sümer, “Yazın 26 derecede buharlaşan siyanürle yağan yağmurla birlikte rüzgarın estiği yönde kalan bütün çevre köylerin bağları ve bostanları kurudu. Madenin 20-25 kilometre uzağında bulunan Caber, Cevizli ve Güneyköy’e kadar ardaki bütün köyler, araziler siyanürlü yağmurdan etkileniyor ve bir gecede kuruyor. Yine madenle birlikte madenin 20-25 kilometre çevresinde bulunan yüzey suları tamamıyla kurudu. Çeşmeler, kuyular ve pınarlarda sular ya tamamen kesilmiş, kurumuş ya da kesilme noktasında azaldı. Yeraltı sularında da çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor."