Gündem

"Üreticiler kahrından ağaçlarını söküp kestiriyor"

Ayhan Barut, AKP'nin yanlış politikaları nedeniyle narenciye üreticilerinin perişan olduğunu Meclis'te anlatıp çözüm istedi

23 Kasım 2023 09:51

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP'nin yanlış tarım ve ekonomi politikaları nedeniyle narenciye üreticilerinin perişan olduğunu Meclis'te anlatıp çözüm istedi. Perişan haldeki narenciye üreticilerinin kahrından ağaçlarını söküp kestirdiğini aktaran Barut, "Bu yangın üflemeyle sönmez. Narenciyede çözüm için 3 bin liralık destek bekliyor, yeni ihracat kapıları bulunmasını istiyoruz" dedi. Meclis'e sunulan "Narenciye üreticileri desteklensin" önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

"Biz söylüyoruz, iktidar dinliyor"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), narenciyede yaşanan sorunların çözümü için İYİ Parti'nin önerisi üzerine CHP Grubu adına kürsüye çıkan Ayhan Barut, eline aldığı limon ve mandalinayı kürsüden göstererek, "Şimdi, burada İYİ Parti'nin narenciyeyle ilgili önerisini, narenciyeyle ilgili bir konuyu, öneriyi konuşuyoruz. Bizi izleyen binlerce yurttaşımız ve narenciye üreticimiz buradan bir sonuç çıkacağını düşünüyor ama ben şimdiden peşinen söyleyeyim; Biz söylüyoruz, iktidar da dinliyor ama AKP bir çözüm üretmiyor. Maalesef, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla önerilerimiz reddediliyor" diye konuştu.

Ayhan Barut

"Ağaçlar sökülüp kesiliyor"

Sözlerinin başında "Narenciyedeki yangını söndürün" çağrısını yineleyen Ayhan Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Narenciyedeki yangını söndürün, bu yangın üflemekle sönmez, narenciye üreticileri şu anda perişan. Özellikle, narenciyede olduğu gibi diğer tarım alanlarındaki çiftçilerimizin de durumu perişan. Şu anda çiftçinin kapısına alacaklı dayanmış, bütün traktörü, evi, bağı, bahçesi haciz altında ve bu işin içerisinden nasıl çıkabiliriz diye düşünüyorlar. Bu ürünler kolay kolay yetişmiyor. Sadece limon değil mandalina da, portakal da, pamuk da, mısır da aynı durumda. Bu tarım ürünleri Çukurova'nın ya da diğer yetişen illerdeki yerlerde sarı sıcağın, 40 derece sarı sıcağın altında yetişiyor, elleri nasırlı çiftçilerimiz yetiştiriyor ve yüksek maliyete yetişiyor. Bu narenciye ürünü Türkiye'de 6 milyon ton civarında üretiliyor ve bunun da 1,9 milyon tonu ihraç ediliyor yani yaklaşık 1 milyar dolar civarında para ülke ekonomisine döviz girdisi sağlıyorlar ama şu anda narenciye üreticisi maalesef kahrından ağaçlarını söküyorlar, kestiriyorlar. Hem mandalina hem de limon ağaçları kesiliyor."

"Beleşe alan yok"

Limondan mandalinaya, greyfurttan portakala tüm narenciye ürünlerinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Şu limonun kiloda 6 lira, 7 lira maliyeti var. Şu anda narenciye üreticisi, limon üreticisi bu limonu 'beleş' olarak, bedavaya satmaya çalışıyor, yine alan yok. Dolayısıyla işçi parası vererek limonunu kestiriyor, yerine başka bir ürün ikame etmek için ya da kesmeyenler de işçi parasını verip üzerindeki meyveyi boşaltıp önümüzdeki yılda bunun tekrar bakımını sağlamak, tekrar yeni bir gelir getirmek için bir umutla bir hevesle bekliyor ama maalesef Ak Parti iktidarı döneminde üreticilerimiz, çiftçilerimiz kazanamaz durumda. Dolayısıyla çiftçimize, üreticilerimize destek vermek gerekiyor. Hani halk arasında bir tabir var 'Limon tansiyonu düşürür' diye ama bu yıl limon, limon üreticisinin tansiyonunu maalesef yükseltti. Gelin, buradan çağrı yapıyorum, limon üreticisine, narenciyeye hiç değilse yağlı tohumlarda olduğu gibi ton başına, üreticiye tonda 3 bin lira destek ya da ihracatçıya destek verelim ki çiftçinin tansiyonu biraz düzelsin, onlara biraz moral motivasyon gelsin. Ayrıca, eğer ihracatta bir tıkanıklık yaşanıyorsa kuzey ülkelerine daha çok bu ihraç ediliyor, başka pazarlar arayalım, Uzak Doğu’ya gidelim, bu konuyla ilgili Çin var, çok büyük tüketimleri olan Çin’e gidelim. Orada, Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı bu konuyla ilgili, narenciyenin pazarlanmasıyla ilgili, ihracatçıyla ilgili bu pazarları mutlaka açması gerekiyor."

Meclis'e sunulan 'Narenciye üreticileri desteklensin' önerisi yapılan görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.