Ekonomi

Üreticiler açıklanan fındık alım fiyatına tepkili: Satılan fındık maliyeti bile karşılamayacak

30 Temmuz 2022 20:25

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 54 TL olarak açıkladığı fındık taban fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını belirten Çiftçi-Sen Başkanı Ali Bülent Erdem, “Satılan fındık maliyeti bile karşılamayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ordu’da katıldığı toplu açılış töreninde yaklaşan hasat öncesi fındık taban fiyatını 54 TL olarak açıkladı. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve üreticilerin artan maliyet karşısında en az 85 TL olmasını talep ettiği fındık alım fiyatı, beklentilerin altında kaldı.

"Açıklanan rakam beklentilerin çok altında"

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin özel haberinde, fındık üreticisinin insanca yaşaması için gerekli olan yaşamsal ve tarımsal girdi fiyatlarının giderek arttığı bir dönemde açıklanan 54 TL’nin çok düşük kaldığını değerlendiren Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, şu ifadeleri kullandı:

“Rekolte tahminlerini iklim koşulları ve külleme hastalığının verim kaybına etkilerini dikkate alarak ortalama maliyeti 43,45 TL olarak belirledik. Çıkan bu maliyet fiyatının üzerine yüzde 25 kar payı ve yüzde 74 insanca yaşama payını (asgari enflasyon oranı) eklediğimizde; 1 kg fındığın fiyatı en az 85,00 TL olmalıydı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanın açıkladığı 54 TL Giresun fındığına veriliyor. Bu şartlarda açıklanan rakam üreticilerin beklentisinin çok altında kalıyor."

"Satılan fındık maliyeti bile karşılamayacak"

Açıklanan 54 TL taban fiyatı ile üreticinin kazanma şansının olmadığına dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu:

“Piyasada yaş fındığı 60 ila 70 TL arasında değişen fiyatlardan satmaya başlamıştı zaten. Açıklanan bu rakam ile üretici daha da zarar edecek. Üretici hiç kazanmadan sadece masraflarını çıkartabilmek için mücadele edecek. Satılan fındık maliyeti bile karşılamayacak yani. Zarar ederek üretime devam eden çiftçi nereye kadar dayanabilir belli değil. TMO üreticinin sırtından para kazanmış olacak. Bu da örgütlü mücadelenin gerekliliğini gösteriyor.”

"Giderayak üreticiye darbe vurup, yabancı tekelleri sevindirdiler"  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da açıklanan fındık alım fiyatına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Torun, “Hak yemeyin dedik, yine hak yediler!” ifadelerine yer vererek,

“Giderayak üreticiye darbe vurup, yabancı tekelleri sevindirdiler. Fındığın hakkı 4 dolar dedik, 3 dolara denk gelen; 54 TL açıkladılar. Dolar bazında 2021'in de altına düştüler. Sözümüz söz: Bu iktidar gidecek, fındığa adalet gelecek!” dedi.