Dünya

University College London'dan Prof. Alexander: Bu felakete deprem değil, kalitesiz yapılar sebep oldu

11 Şubat 2023 16:31

T24 Dış Haberler

University College London'dan acil durum planlama profesörü David Alexander, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye'nin 10 ilinde meydana gelen yıkıma kalitesiz yapıların sebep olduğunu belirtti.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e konuşan Alexander, "Bu felakete deprem değil, kalitesiz yapılar sebep oldu" dedi. 

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, deprem bölgesinde yıkılan birçok binanın devletin belirlediği standartlara uymadığını; kalitesiz metot ve malzemelerle yapıldığını belirtti. 

"Bölgedeki yapıların malzemesi deprem gerçekliğine rağmen zayıftı ve sağlam değildi" diyen Muhçu, bunun sadece bölgedeki eski yapılar için değil, yakın zamanda inşa edilen binalar için de geçerli olduğunu belirtti.

AP, yapılaşmayla ilgili problemlerin "çoğunlukla görmezden gelindiğini, çünkü pahalı olacağını ve büyüme verilerini olumsuz etkileyeceğini" belirtti.

AP, konuştukları uzmanların ayrıca Türkiye inşaat kurallarının nadiren uygulandığını, birçok binanın çökmesini de bunun açıkladığını ifade etti.