Sağlık

UNICEF: 5 yaş altı her 2 çocuktan 1'i gizli açlık yaşıyor

Dünyada 5 yaş altı 200 milyon çocuk yetersiz beslendiğinden bodur veya cılız

15 Ekim 2019 20:00

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) çocukların beslenmesine ilişkin hazırladığı kapsamlı rapora göre dünyada 5 yaş altındaki her iki çocuktan biri gizli açlık yaşıyor, üç çocuktan biri ise kötü beslenmeye maruz kalıyor.

Euronews'in haberine göre, “Çocuklar, gıda ve beslenme: Değişen Dünyada İyi Büyümek” başlıklı UNICEF raporu tüm dünyada çocukların durumuna ışık tutuyor. Rapordaki ana bulguların başında çocukların yetersiz ve kötü beslenmesi geliyor. Buna göre dünyada 5 yaş altındaki iki çocuktan birisi gizli açlık yaşıyor. Gizli açık yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanıyor. Gizli açlık, çocukların yeterli vitamin ve besin maddelerini alamamasından ileri geliyor. Dünyada gizli açlık çeken 340 milyon çocuk bulunuyor. Gizli açlığın en yaygın türlerinden birisi olan demir eksikliği çocukların öğrenme kapasitesini düşürüyor.

Yetersiz beslenmenin faturası da yüksek. Dünyada 5 yaş altı 200 milyon çocuk yetersiz beslendiğinden bodur veya cılız. Yeterli gıda alamadıkları için büyüyemiyorlar.

Obezite ikiye katlandı

Çocuklarda aşırı kilo olma ve obezite de yükselmeye devam ediyor. Rapora göre aşırı kilolu çocuk ve gençlerin oranı (5-19 yaş grubu) 2000 yılında yüzde 10 iken bu oran 2016’da yüzde 20’ye yükseldi. 2000 yılında 10 çocuk ve ergenden 1’i aşırı kilo sorunu yaşarken 2016’da 5 çocuk ve ergenden 1’i bu sorundan muzdarip. Çocuklarda aşırı kilo sorunu tip 2 diyabet, damgalama (stigma) ve depresyona yok açıyor.

Aşırı kilolu çocukların sayısı Afrika'da bile arttı

Bodur çocukların sayısı Afrika kıtası hariç tüm ülkelerde düştü. Ancak aşırı kilolu çocukların sayısı ise Afrika dahil tüm ülkelerde arttı. Adı açlık ve eksik beslenmeyle anılan Afrika ülkelerinde aşırı kilolu çocukların sayısının artması dikkat çekti.

3 çocuktan 1’i kötü besleniyor

Dünyada 5 yaş altındaki 3 çocuktan biri kötü beslenme sebebiyle sağlıklı şekilde büyüyemiyor. Kötü beslenme ya yeterli ve dengeli gıda alamamaya ya da aşırı kilolu olmak anlamına geliyor. Kötü beslenmenin en yaygın sonucu ise bodurluk (kısa boylu olma), cılızlık ve aşırı kilo.

Farklı gıdaları alamama olarak tarif edilen zayıf beslenme biçimleri çocuklarda kötü beslenmenin en önemli sebeplerinden. 6-23 ay arasındaki çocukların yüzde 44’ü sebze ve meyve ile beslenmiyor. Yine aynı yaş grubundaki çocukların yüzde 59’u yumurta, balık ve ete erişemediklerinden yiyemiyor.

2 öğrenciden 1’i haftada en az 1 kere hızlı hazır yemek yiyor

Rapor okul çağındaki çocukların çok fazla işlenmiş gıda yediğini de ortaya koydu. Buna göre okul çağındaki ergenlerin yüzde 46’sı haftada en az bir kere hızlı hazır yemek (fast-food) yiyor. Yüzde 42’si ise haftada en az 1 kere gazlı içecek içiyor.