Dünya

UNESCO, depremden etkilenen tarihi eserlerin onarımı için çalışacak

UNESCO depremden etkilenen tarihi eserlerin korunması için seferber olacağını açıkladı.

07 Şubat 2023 18:59

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kahramanmaraş merkezli deprem sonucu Türkiye ve Suriye'de yıkılan veya tahrip olan tarihi ve kültürel yerlerin onarımı için bir çalışma başlatılacağını duyurdu.

Euronews'in haberine göre, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara geçmiş olsun mesajı gönderdiği açıklamasında Birleşmiş Milletler' in(BM) Paris merkezli kuruluşunun Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olacağını ve yetkisi dahilinde tüm yardımı yapacağını vurguladı.

Türkiye’de UNESCO kültür mirası listesinde bulunan Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin zarara uğradığı haberlerinden "üzüntü" duyulduğu kaydedilen açıklamada, UNESCO’nun uzmanları ve işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşlarla bu bölgelerdeki hasarın hızlı bir şekilde envanterini çıkarmak ve buraları korumak adına seferber olacağı belirtti.

Açıklamada, depremin merkez üssünden çok uzak olmayan ve Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbekli Tepe, Nemrut Dağı et Arslantepe Höyüğü’nün zarar görme ihtimalinden endişe edildiği kaydedildi.

TIKLAYIN I CANLI BLOG | Kahramanmaraş merkezli en büyüğü 7,7 olan depremler, 10 ili vurdu: Can kaybı artıyor, kurtarma çalışmaları sürüyor