Ekonomi

Ümit Özlale: Sefalet endeksinde 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviye görüldü

Endeks, enflasyon ve işsizlik rakamlarının toplanmasıyla bulunuyor

04 Kasım 2022 09:23

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, sefalet endeksinde cumhuriyet dönemi rekorunun kırıldığını belirtti.

Özlale, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Epistemolojik kopuş etkisini gösterdi: 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana sefalet bir yılda bu kadar hızlı artmamıştı! Ekim 2022 itibariyle sefalet endeksi Cumhuriyet tarihinin en yüksek üçüncü düzeyine çıkarken, sefaletin yıllık değişiminde ise rekor kırıldı." ifadelerini kullandı.

Özlale, bir diğer paylaşımında ise "Zenginlikte, refahta dünya birincisi olabilecek ülkemizi sefalet lideri yapanlara Victor Hugo'dan bir alıntı bırakalım: "Eğer bir evde sefalet varsa, bir aile yoksulluğun, cehaletin, düşkünlüğün korkunç pençelerinde can çekişiyorsa; bundan o memleketin devleti sorumludur." yazdı.

Sefalet endeksi, ülkedeki yıllık enflasyon ve işsizlik oranlarının toplanmasıyla bulunur. Endeks ilk olarak ekonomist Arthur Okun tarafından oluşturulduktan sonra zaman içerisinde geliştirildi. 

Türkiye'de ekim ayı enflasyonu (TÜFE) yıllık bazda yüzde 85.51 seviyesinde bulunuyor. İşsizlik ise eylül ayında yüzde 9.6 olarak gerçekleşmişti. 

   Kaynak: Ümit Özlale/Twitter

   Kaynak: Ümit Özlale/Twitter