Dünya

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotların yaşam koşulları şaşkına çevirdi

Astronotlar duş almadan, geri dönüştürülmüş idrar ve radyasyonla yaşamak zorunda olduklarını belirttiler

22 Ağustos 2024 13:01

T24 Dış Haberler

Dünya'dan 320 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan Butch Wilmore ve Suni Williams'a Şubat 2025'e kadar kurtarılamayabilecekleri söylendi.

Başlangıçta uzayda sadece 8 gün geçirmeleri beklenen ikili, Haziran ayında kendilerini oraya bırakan Boeing Starliner uzay aracındaki helyum sızıntısı nedeniyle 8 ay boyunca uzayda kalmak zorunda olduklarını öğrendi. 

İngiltere Uzay Ajansı'nın uzay görevi için oluşturduğu yedek ekibin bir parçası olan İngiliz astronot Meganne Christian, 61 yaşındaki Butch ve 58 yaşındaki Suni'nin izole ISS'de tam olarak neler yaşayacaklarına dair görüşlerini paylaştı.

Christian, çiftin uzun süreli kalışları sırasında duş almayacaklarını, geri dönüştürülmüş idrar içeceklerini ve radyasyonla karşı karşıya kalacaklarını söyleyerek,  “Duş yok. Kendinizi yıkamanın yolları var. Temel olarak üzerinde biraz sabun olan bir tür ıslak havlu kullanıyorsunuz. Yanınıza sadece belli miktarda giysi alabiliyorsunuz, yani astronotlar kıyafetlerini haftada sadece bir kez değiştirebiliyor.” dedi.

İngiliz bilim insanı, henüz Dünya'nın atmosferini terk etmemiş olsa da, izole bir araştırma laboratuarında mahsur kalmanın ve acil kurtarma umudunun ne kadar az olduğunu hatırlattı.