T24 Dış Haberler
Uluslararası Yazarlar Birliği PEN ve çok sayıda sivil toplum örgütü, gazeteci Can Dündar'ın yayın yönetmenliğini yaptığı "ozguruz20.org"a RTÜK'ün girişimiyle mahkemece erişim engeli getirilmesine karşı bir bildiriyi imzaya açtı.
Aralarında Uluslararası PEN, Avrupa Gazeteciler Birliği (Association of European Journalists -AEJ), ABD merkezli Freedom House gibi örgütlerin de imza verdiği bildiride erişim engeli kararının geri çekilmesi ve Can Dündar'a yönelik 'tacizlerin' son bulması istendi.
Uluslararası PEN'in web sayfasında yayımlanan bildiride internet özgürlüğünün garanti altına alınması, bunun için de yasalarda yeniden düzenlenme yapılması istendi.
Açıklamada şöyle denildi:
''Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 16 Haziran'da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) radyo yayınının kaçak yapıldığına ve Türkiye karşıtı içerikler sunduğuna dair iddiası ve talebi üzerine radyo istasyonuna ve websitesi ozguruz20.org'a erişimi yasakladı. Resmi olmayan bir açıklamaya göre RTÜK, Dündar'ı 'firari bir FETÖ zanlısı' olarak nitelendiriyor ve son suçlamaların reddedilmesine rağmen devlet belgelerini ve bilgilerini ifşa etme ve casusluk amacıyla gizli bilgi edinme konusundaki duruşmalarına atıfta bulunuyor.
Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın kararla ilgili yanıtının da yer aldığı açıklamada Türkiye'de internet özgürlüğünün hükümet tarafından sürekli saldırı altında olduğu savunuldu.
Açıklamada "Web siteleri hukuk dışı bir şekilde engelleniyor. Meşru bir amaçla orantılı olmayan bir şekilde bağımsız medya ile muhalif sesler için zaten sınırlı olan alana el uzatılıyor. Dündar 2015'ten beri Türk makamlarının adli tacizinin kurbanı. 26 Kasım 2015'ten 26 Şubat 2016'ya kadar tutukluydu ve Aralık 2016'dan beri Almanya'da sürgün hayatı yaşıyor. Özgürüz geçmişte Türk makamları tarafından defalarca engellendi; haber yayınlamaya başlamadan önceki 2017 Ocak ayı da dahil" denildi.
Erişim engelinin getirilmesinin ardından yayınlar ozguruz21.org üzerinden devam ediyor.