Sağlık

Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği 'Lestradet Eğitim ve Savunuculuk Ödülü 2023' Prof.Dr. Şükrü Hatun’a verildi

Şükrü Hatun: Neredeyse 30 yıldır diyabetli çocukların sağlığı için çalışan bir hekim olarak, hep, onlar için çalışmayı bir yaşam armağanı olarak gördüm...

13 Eylül 2023 22:24

Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği/International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD), her yıl eğitim ve savunuculuk alanında olağanüstü katkılarda bulunan ISPAD üyelerine, ünlü Fransız çocuk diyabet uzmanı Profesör Henri Lestradet adına ödül veriyor. 

Bu yılın "Lestradet Eğitim ve Savunuculuk Ödülü 2023" ise diyabet alanındaki kıymetli çalışmalarıyla tanınan ISPAD üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi.

Hatun'a verilen ödülle ilgili açıklama yapan ISPAD, "Bu ödülü, hocamızın uzun yıllara dayanan emeklerinin ve ülkemizdeki çocuk diyabet alanındaki çalışmaların uluslararası alandaki değerli bir takdiri olarak görüyor, hocamızı ve ekibini kutluyoruz" dedi.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Diyabetli Çocuklar Vakfı'nın kurucusu Hatun, 2015 yılından beri T24'te de yazıyor.

Hatun'a ödülü, 20 Ekim tarihindeki ISPAD’ın 49’uncu Yıllık Konferansı’nda, Rotterdam’da verilecek.

TIKLAYIN  - Prof. Dr. Şükrü Hatun'un yazıları

Ödülle ilgili konuşan Prof. Dr. Hatun ise, "Neredeyse 30 yıldır diyabetli çocukların sağlığı için çalışan bir hekim olarak, hep, onlar için çalışmayı bir yaşam armağanı olarak gördüm" dedi.

"Ödülümü diyabetli çocuklara armağan ediyorum"

Ödülünü diyabetli çocuklara armağan eden Hatun, şunları söyledi:

İsmi hayatımı özetleyen, ayrıca adımın 'diyabetli çocukları ve ailelerini eğitme konusunda tutkulu bir Fransız çocuk diyabet uzmanı' olan Dr. Lestared'in yanında anılmasını sağlayan bu ödül için, ISPAD komitesine; diyabetli çocuklara en iyi bakımı sunmak için birlikte yorulmadan çalıştığımız Gül Yeşiltepe, Tuğba Gökçe, Ecem Can, Serra Muradoğlu, Elif Eviz, Kağan Ege Karakuş, Oğuzhan Deyneli gibi özverili ekip arkadaşlarıma; ülkemizdeki diyabetli çocukların sağlığı için beraberce emek verdiğimiz herkese tüm kalbimle teşekkür ederim.

Bu ödülün sadece beni ve ekibimizi, daha çok çalışmak için motive etmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye'deki diyabetli çocukları ve ailelerini de sevindireceğini söylemekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu ödülün, başta sensörler olmak üzere diyabet teknolojilerinin ülkemizde geri ödenmesi için gösterdiğimiz çabalara güç katacağına inanıyorum. Hepimiz birçok iş yaparız ama bir işe tutkuyla bağlanmak, kişiliğimiz kadar yaptığımız işin insanların hayatındaki önemiyle de ilgilidir.

Neredeyse 30 yıldır diyabetli çocukların sağlığı için çalışan bir hekim olarak, hep, onlar için çalışmayı bir yaşam armağanı olarak gördüm. Bu nedenle, bana verilen bu ödülü, izninizle diyabetli çocuklara adamak istiyorum. Daha iyi bir hayat için emek vermeye devam!”

Şükrü Hatun kimdir?

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, 1959 yılında Kütahya Domaniç'te doğdu. 

1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 

Mezuniyet sonrası Adıyaman'da mecburi hizmetini yerine getirdi. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde 1990'da, Çocuk Endokrinoloji Yan Dal Uzmanlık Eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1993'de tamamladı. 

1994 yılında doçent, 1999 yılında profesör oldu. 

1995-2016 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda çalıştı. İki dönem anabilim dalı başkanlığı, 2012-2015 yılları arasında tıp fakültesi dekanlığı yaptı. 

2015 yılında bir süre North Carolina Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü'nde ziyaretçi profesör olarak bulundu. 

Mesleki yaşamında en önemli yeri diyabetli çocukların sağlığının geliştirilmesi, eğitimi ve sosyal haklarına ayıran Hatun, 1996 yılından beri diyabetli çocuklar için kamp düzenleyen ekibin sorumlusudur; ayrıca diyabetli çocuklar ve aileler için çeşitli eğitim kitapları yazmış veya çevirmiştir.

İletişim Yayınlarından çıkan "Hekim Kendisini Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar" ve " İnsancıl Bir Tıp İçin Yazılar" isimli kitapları vardır. 

Son olarak ise Diyabetli Çocuklar Vakfı'nı kurmuştur. 

Prof. Hatun, 1 Haziran 2016'den beri Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmaktadır. 

 

Profesör Henri Lestradet

Dr. Henri Lestradet, diyabetli çocuklara ve ailelerine eğitim verme konusunda tutkulu bir Fransız çocuk diyabet uzmanı. 1921 yılında doğan Lestradet, 1953 yılında Fransa'da çocuklar için ilk diyabet kampını düzenledi. 1956 yılında Fransa'da diyabet eğitimini teşvik etmek amacıyla Aide aux Jeunes Diabetiques (AJD, Genç Diyabetlilere Yardım) adlı organizasyonu kurdu. Dr. Henri Lestradet, ayrıca, ISPAD’ın nüvesini oluşturan, Uluslararası Diyabet Çalışma Grubu'nun (ISGD) kurucu üyesi.