Dünya

Uluslararası Adalet Divanı, Nikaragua'nın Almanya'dan İsrail'e yardımı durdurması talebini karara bağlayacak

Nikaragua ayrıca Almanya'nın Gazze'deki Birleşmiş Milletler yardım kuruluşuna doğrudan finansman sağlamasını istiyor

30 Nisan 2024 11:24

T24 Dış Haberler

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Nikaragua'nın, Berlin'in desteğinin Gazze'de soykırım eylemlerine ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine olanak sağladığını savunarak Almanya'dan İsrail'e askeri yardımı durdurmasını talep etmesi üzerine bugün karar verecek.

İsrail'e yapılan silah sevkiyatının Gazze Şeridi'nde "soykırım yapılmasına"a yardım ettiği savunan Nikaragua, Almanya'nın geçen yıl İsrail'e 326,5 milyon euro değerinde, yani bir önceki yıla göre on kat fazla silah ihracatına onay verdiğini belirtiyor. 

Geçen yılın sonlarında Güney Afrika da İsrail'i mahkemede soykırımla suçlamıştı. Davalar, İsrail'in müttefiklerinin İsrail'e silah sağlamayı durdurma çağrılarının arttığı ve aralarında Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkelerin savaşı daha fazla eleştirdiği bir dönemde geldi.

Bu ayın başındaki duruşmalarda Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos José Argüello Gómez 16 yargıçtan oluşan heyete "Almanya'nın soykırımı önleme ya da uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesini sağlama yükümlülüğünü yerine getirmediğini" söylemişti. 

Nikaragua ayrıca Almanya'nın Gazze'deki Birleşmiş Milletler yardım kuruluşuna doğrudan finansman sağlamasını istiyor.

Almanya'nın hukuk ekibinin başkanı Tania von Uslar-Gleichen, Nikaragua'nın iddialarının "gerçekte ya da hukukta hiçbir dayanağı olmadığını" söyledi.

Almanya on yıllardır İsrail'in önemli bir müttefiki. Ancak Berlin, Gazze'deki sivil kayıplar arttıkça tonunu yavaş yavaş değiştirerek Gazze'deki insani durumu giderek daha fazla eleştirmeye başladı. Berlin, Refah'ta bir kara saldırısına karşı çıkıyor. 

Bu arada, başka bir uluslararası mahkeme olan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yürütülen ayrı bir soruşturma da İsrailli yetkilileri endişelendiriyor. UCM soruşturması 2021 yılında İsrail ve Filistinli militanlar tarafından 2014 İsrail-Hamas savaşına kadar uzanan olası savaş suçları ile ilgili olarak başlatıldı.