Gündem

Ulusal Ajans'tan TÜGVA, TÜRGEV, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti ve tarikat derneklerine AB fonu yağdı

22 Ağustos 2024 14:30

Ulusal Ajans'ın AB ve vergilerle oluşturduğu fon havuzundan TÜGVA, TÜRGEV, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti, Nakşibendi tarikatının Yahyalı koluyla bağlantılı olduğu bilinen Safa Vakfı’na bağlı Verenel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Nakşibendi tarikatına bağlı Safa Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İHH İnsanı Yardım Vakfı’na bağlı derneklere fon yağdı. En çok fonu ise Bilal Erdoğan ve AKP’ye yakın çok sayıda ismin Yüksek İstişare Kurulu ve Yönetim Kurulu’nda bulunduğu TÜGVA aldı. Toplamda tarikatlara bağlı vakıf ve derneklere 500 bin 419 Euro fon verildi.

Ulusal Ajans’ın ‘gençlik’ başlığı altında açtığı AB ve vergilerle oluşturulan fonlar iktidara ve tarikatlara yakınlığıyla bilinen vakıf ve derneklere verildi.

Toplamı 500 bin 419 Euro olan fonların verildiği vakıf ve dernekler şu şekilde:

-Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak'ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’e 161 bin 100 Euro,

-Nakşibendi tarikatına yakın olan Safa Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na 17 bin 846 Euro,

-İHH İnsani Yardımlaşma Vakfı’na ait olan Yeryüzü Çocukları Derneği’ne 18 bin 839 Euro,

-2018’de cinsel istismar skandalıyla hafızalara kazınan Ensar’a 54 bin 744 Euro,

-İlim Yayma Cemiyeti’ne 36 bin 950 Euro,

- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile protokol imzalamasıyla gündeme gelen Nakşibendi tarikatının Yahyalı koluyla bağlantılı olduğu bilinen Safa Vakfı’na bağlı Verenel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne 45 bin 265 Euro,

- TÜGVA’ya 114 bin 150 Euro,

-İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağlı Yetimler Derneği’ne 51 bin 525 Euro.

Dışişleri Bakanlığı: Fon değil, hibe aldılar 

T24'ün haberinin ardından Dışişleri Bakanlığı, AB'den alınan desteğin 'fon' değil 'hibe' olduğunu belirterek konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

'Bazı yayın organlarında yer alan, AB fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı, 2004 yılından bu yana vatandaşlarımıza yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi yollarla bireysel ve mesleki gelişim imkânı sağlamaktadır. Ayrıca, Ajans üzerinden kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile iş birliği içinde ürettikleri projelere hibe desteği sunulmaktadır.

Bu çerçevede, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilmiş ve 630 binden fazla vatandaşımıza yurt dışında bireysel ve mesleki gelişim fırsatı sağlanmıştır.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında tahsis edilen fonların yaklaşık yüzde 46’sı üniversitelerimiz, yüzde 23’ü meslek liselerimiz, yüzde 15’i okullarımız, yüzde 11’i gençlik kuruluşları ve yüzde 5’i ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlarımız tarafından kullanılmaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan tüm başvurular Ajans dışından, bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmekte ve hibe almaya hak kazanan projeler bu uzmanlar tarafından tespit edilmektedir. Destek sağlanan tüm çalışmalar ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirilmektedir.

Kamuoyunu yanıltma amacıyla kasıtlı biçimde yayılan haberlere itibar edilmemesi önem taşımaktadır.'