Çevre

Ulaştırma Bakanlığı, İzmir Kuzey-Doğu Çevre Yolu projesini değerlendirecek

Proje alanı üzerindeki ormanlardan kesilmesi öngörülen 229 bin 900 ağacın yer aldığı 2 bin 299 hektarlık bir alan da bulunuyor

20 Ağustos 2024 08:15

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir'deki Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu projesi için hazırlıklara başladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalara göre, projenin tasarruf genelgesine uygun bir takvimle ilerletileceği ve bu sene içinde başlaması beklenmeyen çalışmaların ilerleyen dönemlerde gerçekleştirileceği belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 9 Ekim'de projeye ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun (İDK) toplanacağını duyurdu. Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, projede onay sürecinin ardından başlaması planlanan 41 kilometre uzunluğundaki çevre yolu, İzmir'in trafik akışını rahatlatmayı amaçlıyor. Proje kapsamında 11 adet kavşak yer alacak ve güzergah, orman alanları, ağaçlandırılacak alanlar, tarım arazileri, meralar, doğal ve arkeolojik sit alanları ile askeri bölgelerden geçecek.

Proje alanı üzerindeki ormanlardan kesilmesi öngörülen 229 bin 900 ağacın yer aldığı 2 bin 299 hektarlık bir alan bulunuyor. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, proje sınırlarında yer alan 3. derece arkeolojik sit alanlarının korunması ve çalışmaların müze müdürlüğü denetiminde yapılması gerektiğini belirtti.