Gündem

Ulaş Karasu'dan iktidara "deprem konutları" tepkisi: Vatandaş boş senetlere imza atıyor

27 Aralık 2024 15:26

Güncelleme: 27 Aralık 2024 15:28

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Şubat depreminin ardından bir yıl içinde 319 bin konutun hak sahibi depremzedelere teslim edileceği sözü verdiğini hatırlatarak, "1 Aralık itibarıyla 155 bin 124 konut teslim edildi. Bu binalar bitmiş binalar diye sadece vatandaşa anahtarını veriyorlar. Ama vatandaşların o binalarda yaşama şansı yok. Vatandaş boş senetlere imza atıyor ne kadar para ödeyeceğini de bilmiyor. Yani işin sonunda vatandaşa ne patlayacak bunu kimse bilmiyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nin düzenlediği "Deprem Bölgesinde Mevcut Durum ve Yargı Süreçleri" başlıklı söyleşiye katıldı. Karasu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremini Sivas'ta hissettiğini ve sabah saat 10.00'da Malatya'da olduğunu söyledi. Karasu, CHP Malatya İl Kadın Kolları eski Başkanı Güllü Tunçer'in de Hayat Sitesi'nde hayatını kaybettiğini hatırlattı.

"Devlet yoktu, devletin kurumları yoktu"

Karasu, ilk depremde Malatya merkezde fazla yıkım olmadığını belirterek, "Doğanşehir ve beldelerinde çok fazla hasar olduğunu söylediler. Doğanşehir'e doğru yola çıktım, yolda ikinci depremi yaşadık. Doğanşehir'e giren ilk ekiplerden birisiydik. Vatandaş şaşkındı, vatandaş can derdine düşmüştü. Her binadan sesler geliyordu, her binadan bağırtılar geliyordu. O şartlarda ne askerin ne de polisin hiçbir şey yapabilecek bir psikolojisi kalmamıştı. Hepsi depremi yaşamış ve şoku üzerinden atmaya çalışıyordu. İnsanlar ailesinden enkaz altında kalanları çıkartmaya çalışıyorlardı, çocuklarını kurtarmaya çalışıyorlardı. İlk ve ikinci gece çok zordu. Devlet yoktu, devletin kurumları yoktu. Su yoktu, ekmek yoktu. Erzincan ve Tunceli'den getirebildiğimiz gıdaları Malatya'nın tüm bölgelerine dağıtmaya çalıştık. Daha kötüsü cenazeler ortadaydı yani cenazeleri kaldırabilecek bir kurumda yoktu" diye konuştu.

İki ay önce Hatay'a gittiğini hatırlatan Karasu, "Depremin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. Deprem bölgesinde hiçbir şey değişmemiş durumda. Bu sürede konteynerler kuruldu ve insanlar 2 yıldır 15-16 metrekarelik teneke kutularda yaşamaya devam ediyorlar. Şehirlerin üzerinde bir toz bulutu var hâlâ toz bulutu kalkmamış durumda. Enkaz kaldırma çalışmaları bile tamamen bitirilememiş durumda" dedi.

"319 bin konut sözü verildi, 155 bin 124 konut yapıldı..."

Karasu, 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye'nin seçime gittiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İlk bir sene içinde 319 bin konutu inşa edip hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz" dediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Ben defalarca Meclis kürsüsüne çıktım, 'Buna paranız olabilir, 319 bin konutu yapmaya sahanız olabilir, malzemeniz olabilir ama o bölgede 319 bin konutu yapacak usta bulamazsınız' dedim. Gerçekçi bir rakam değildi. İnsanları aldattılar, kandırdılar. Şu anda bile 319 bin konut 2 yıl geçmesine rağmen teslim edilememiş durumda. 1 Aralık'ta açıkladıkları resmi rakama göre 155 bin 124 konut teslim edildi. Ama bölgede bir gerçek var. 155 bin konut bitmiş, boyası bitmiş, cephesi bitmiş. Vatandaşa imalatı tamamlanmış blokların anahtarını veriyorlar. Ama binaların altyapısı yapılmamış, binaların yolları yapılmamış, kanalizasyonları bağlanmamış, suyu bağlanmamış... Bu binalar bitmiş binalar diye sadece vatandaşa anahtarını veriyorlar. Ama vatandaşların o binalarda yaşama şansı yok. Vatandaş boş senetlere imza atıyor ne kadar para ödeyeceğini de bilmiyor. Yani işin sonunda vatandaşa ne patlayacak bunu kimse bilmiyor."

Karasu, depremden sonra vergilerin artırıldığına dikkati çekerek, "Deprem vergisi adı altında 2025 yılı itibarıyla 1 trilyon 46 milyar lira para toplayacaklar. Ama bunun 530 milyarını deprem bölgesine harcayacaklar. Depremi de 2025'ten itibaren bir kârâ dönüştürmüş durumdalar. Tıpkı 99 depreminden sonra gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi. O vergi sözde kentsel dönüşüme harcanacaktı, binaların sağlamlaştırılmasına harcanacaktı ama ne yazık ki işte bu depremde yaşadık gördü ki bu paraların hiçbirisi depremlere harcanmadı" dedi. 

"Bizler bu sorunları çözmek için, vatandaşlarımızı kaybetmemek için ne yapıyoruz?"

İstanbul depremine karşı planlama uyarısında bulunan Karasu, "İstanbul'da ne zaman deprem olacak? 6 Şubat'ta büyük bir deprem yaşadık daha büyüğünü yaşayabilecek durumdayız. Bununla ilgili de ciddi önlemler alınmıyor ne yazık ki. Asıl sorunumuz şu Anadolu coğrafyası bir deprem kuşağında. Biz bu depremleri sürekli yaşayacağız ama bununla ilgili bizler ne yapıyoruz? Bizler bu sorunları çözmek için, vatandaşlarımızı kaybetmemek için ne yapıyoruz? Bunun muhasebesini yapmak zorundayız. Planlamıyoruz, planlamayı yapabilen bir ülke değiliz. Bu iktidarda zaten planlamayı hiç düşünmüyor. Bunu düşünmüş olsaydı Devlet Planlama Teşkilatı'nı kapatmazdı. Bunların planlamayla hiç işi yok, bunlar sadece bir kişinin vereceği kararlara göre hareket ediyorlar" diye konuştu. (ANKA)


 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir