Dünya Basınında Bugün

Ukrayna savaşında toplam ölü ve yaralı sayısı 1 milyona yaklaştı; Yunanistan, Meriç sınır korumasını artırıyor | Dünya Basınında Bugün

17 Eylül 2024 09:50

T24 Dış Haberler

AB, ABD'nin katılımına bakmaksızın bu yıl Ukrayna'ya 40 bin euroya kadar yeni kredi sağlamaya hazırlanıyor. Britanya Başbakanı Keir Starmer, daha sonra No10'a giriş izni verilen milyoner bir İşçi Partisi bağışçısından hediye kabul etmesini savundu. Yaklaşık 2,5 yıldır devam eden savaşta ölen ya da yaralanan Ukraynalı ve Rusların sayısı bir milyona ulaştı. Bu rakam, savaş öncesi nüfusları azalan bu iki ülkenin gelecekte de ödeyeceği bir bedel olarak görülüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konularını Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere bugün Mısır'a gideceğini açıkladı. Almanya'nın dış sınırlarında kontrolleri yeniden başlatma kararının ardından Yunan Polisi (ELAS), Yunanistan ile Türkiye arasında Meriç Nehri üzerindeki kara sınırlarının korunmasına yönelik planını güncelliyor. 

17 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Financial Times | Brüksel, G7'nin bocalayan çabalarına rağmen Ukrayna için 40 milyar euroluk kredi paketi hazırlıyor

G7'nin Kiev'e yardım için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma planlarının suya düşmesinin ardından AB, ABD'nin katılımına bakmaksızın bu yıl Ukrayna'ya 40 bin euroya kadar yeni kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Görüşmelere katılan üç kişiye göre bu tek taraflı girişim, Brüksel'de Macaristan'ın bloğun dondurulmuş varlıklar planına katılmak için ABD tarafından talep edilen güvenceleri sağlamasını engelleyeceği endişesinin ortasında geldi.


The Daily Telegraph | Starmer meydan okuyor; bağışçılardan hediye almaya devam edeceğini söyledi

Britanya Başbakanı Keir Starmer, daha sonra No10'a giriş izni verilen milyoner bir İşçi Partisi bağışçısından hediye kabul etmesini savundu.

Başbakan, bazı bağışlarının parlamento kurallarına uygun olarak beyan edilmemesine ilişkin tartışmalara rağmen Lord Alli'den hediye almaya devam edeceğini söyledi.

İşçi Partili milyoner, Starmer'a takım elbise ve gözlüklere harcaması için on binlerce pound vermiş ve hafta sonu Lady Starmer'a da 5 bin pound değerinde kıyafet ve kişisel alışveriş verildiği ortaya çıkmıştı. 


The Wall Street Journal | Ukrayna'daki savaşta ölü ve yaralı sayısı bir milyona yaklaştı

Yaklaşık 2,5 yıldır devam eden savaşta ölen ya da yaralanan Ukraynalı ve Rusların sayısı bir milyona ulaştı. Bu rakam, savaş öncesi nüfusları azalan bu iki ülkenin gelecekte de ödeyeceği bir bedel olarak görülüyor. 

Çatışmalarda ölen ve yaralananların sayısını tam olarak belirlemek, Rusya ve Ukrayna'nın resmi tahminleri açıklamayı reddetmesi ya da zaman zaman büyük ölçüde güvenilmeyen rakamlar ortaya koyması nedeniyle zor oldu. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Ukrayna'nın bu yıl yaptığı gizli bir tahmine göre ölü Ukranya askerlerinin sayısının 80 bin, yaralıların sayısının ise 400 bin olduğunu söyledi. Batılı istihbaratçıların Rus kayıplarına ilişkin tahminleri ise farklılık gösteriyor; bazılarına göre ölü sayısı yaklaşık 200 bin, yaralı sayısı ise 400 bin civarında.


Al Arabiya | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır'a giderek Gazze'deki ateşkesi görüşecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konularını Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere bugün Mısır'a gideceğini açıkladı.

Washington ve arabulucular Katar ve Mısır, aylardır İsrail ile Hamas arasında savaşı durduracak, İsrailli rehineleri ve Filistinli mahkûmları serbest bırakacak bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Şu anda en büyük iki engel, İsrail'in Gazze ile Mısır arasında bir tampon oluşturmak için güçlerini Philadelphi koridorunda tutma talebi ve İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkûmlara karşılık rehinelerin takasının ayrıntıları.


eKathimerini | Yunanistan, Meriç sınır korumasını artırıyor

Almanya'nın dış sınırlarında kontrolleri yeniden başlatma kararının ardından Yunan Polisi (ELAS), Yunanistan ile Türkiye arasında Meriç Nehri üzerindeki kara sınırlarının korunmasına yönelik planını güncelliyor.

eKathimerini'ye göre; bu karar, ülkenin Meriç üzerinde artan bir göç baskısıyla karşı karşıya olmasından ziyade, genel bir istikrarsızlık döneminde dikkatli olunması gerektiği mesajını vermek için alındı.

Kaynaklar, Meriç'teki devriyelerin yaklaşık yüzde 20 oranında artırılacağını söyledi.