Dünya

Ukrayna: Rus blokajı, tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından yol çıkmasını imkansız kılıyor

31 Ekim 2022 08:39

T24 Dış Haberler

Ukrayna, Rusya'nın tahıl ihracatına uyguladığı blokajın tamamıyla yüklü gemilerin limandan çıkmasını "imkansız kıldığını" ifade etti.

Pazar günü Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, "40 ton tahıl taşıyan bir geminin bugün Ukrayna'da limandan ayrılması gerekiyordu" yazdı.

Ukraynalı Bakan, "Bu gıda ürünleri, kıtlığın eşiğinde olan Etiyopyalılara gönderilecekti. Ancak 'tahıl koridoru'nda Rusya'nın uyguladığı blokaj bunu imkansız kıldı" dedi. 

Rusya, cumartesi günü Kırım filosuna yapılan saldırıda 'insani koridor' bölgesinin kullanıldığını iddia ederek anlaşmadan çekilmişti. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından dün yaptığı açıklamada, "Ukrayna'dan gemi çıkışı olmayacak. İstanbul'da bekleyen gemilerin denetimi sürüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonları, pazar akşamı tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardı. Rus delegasyonunun planla ilgili bilgilendirildiği açıklanırken, bir Rus kaynak ise alınan kararların Rusya için bir bağlayıcılığı olmadığını belirtti.