Dünya

Ukrayna Parlamentosu, Rusya ile bağlantıları nedeniyle Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yasaklanması için oy kullandı

20 Ekim 2023 09:10

T24 Dış Haberler

Ukrayna Parlamentosu, Kiev'in işgalde Rusya ile işbirliği yapmakla suçladığı Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ni yasaklayacak bir yasaya ilk onayı verdi. 

Artık Rus Ortodoks Kilisesi'yle bağlantılı olmadığını savunan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Kiev'in yönelttiği suçlamaları reddetti ve böyle bir yasağın anayasaya aykırı olacağını söyledi. 

Milletvekili Yaroslav Zheleznyak, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada ilgili tasarının ilk okumada genel kurulun onayını aldığını belirtti. Tasarının yasalaşması için ikinci okumada da milletvekillerinin desteğini alması ve Devlet Başkanı Volodomir Zelenski tarafından imzalanması gerekiyor. 

Tasarı yasalaşırsa ülkede "Ukrayna'ya karşı silahlı saldırganlık içinde bulunan devletlerin etkisi altındaki dini organizasyonların faaliyetleri yasaklanacak". 

Milletvekili İrina Heraçenko da oylamanın "tarihi" olduğunu belirterek, "Moskova'nın papazlarını Ukrayna topraklarından çıkarmak için ilk adımı attıklarını" ifade etti.

Ukrayna'da hükümet ve halkın önemli bir bölümü, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Moskova'ya layık olduğuna inanıyor. 

İşgalden aylar sonra, Mayıs 2022'de Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Rusya Ortodoks Kilisesi ile bağlantısını kopardığını iddia etmişti; ancak bir hükümet komisyonu kiliselerin hala kanonik olarak bağlı olduğu sonucuna varmıştı.