Dünya

Ukrayna'nın Rusya'ya girmeyi başarması Kremlin'de tatları kaçırdı: "Putin'i yıllardır böyle görmedik"

11 Ağustos 2024 12:07

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk ve Lipetsk bölgelerine girmeyi başarmasından büyük rahatsızlık duyduğu belirtildi. 

Rus ordusu, Ukrayna'nın 5 gündür devam eden saldırısını hala püskürtmeyi başaramadı. Ukrayna'nın Rusya topraklarına girmeyi başarması, Rusya'nın bölgesel savunmasının yetersizliğini gözler önüne serdi ve Kremlin'in propagandasına büyük darbe vurdu. 

Kremlin'de etkinliklerden sorumlu bir yetkili, Politika.Kozlov'a yaptığı açıklamada, "Patronun (Putin) ruh hali kötü. 2022'de Rus ordusunun Herson'dan çekilmek zorunda kalmasından bu yana böyle görülmedi" dedi. Haberdeki tüm kaynakların kimliği gizlendi. 

Rus liderle yıllardır birlikte çalışan kaynaklar, Putin'in çarşamba ve perşembe günkü etkinliklerdeki duruş ve görünüşün "memnuniyetsiz ve rahatsız" olduğuna işaret ettiğini belirtti. 

Salı günü başlattığı saldırıdan bu yana Ukrayna güçleri Rusya ve Avrupa arasındaki tek aktif doğal gaz boru hattının önemli bir geçiş noktasını ele geçirdi, Lipetsk'te bir askeri havalimanına saldırdı ve bir Rus askeri konvoyunu vurdu. Rusya, saldırılar nedeniyle binlerce sivili tahliye etmek durumunda kaldı. 

Genelde kendisine desteği düşürecek konularda yorum yapmaktan kaçınan Putin, saldırı Rusya'yı hazırlıksız yakaladığı için konuyla ilgili kendisi açıklama yapmak zorunda kaldı. Çarşamba günkü üst düzey toplantılarda Ukrayna saldırısının ele alındığı bildirildi. 

Putin, Ukrayna'nın Rus topraklarına girdiğini kabul etse de Rusya ordusunun sınırı koruyamadığını kabul etmedi ve işgali "büyük bir provokasyon" olarak niteledi. 

Putin halka durumu böyle anlatsa da, Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın bir kaynak olayı "başarısızlık" olarak niteledi ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un zor bir duruma düşebileceği değerlendirmesinde bulundu. 

Bloomberg'e konuşan Kremlin' yakın bir kaynağa göre Gerasimov, Ukrayna askerlerinin Kursk yakınlarında toplandığına dair istihbaratları dikkate almadı. 

Ukrayna'nın işgalini destekleyen birçok yayın bile Rus ordusunun "gafil avlandığını" belirtiyor.