Dünya

Ukrayna'nın Luhansk Valisi: Rusya, Severodonetsk'in yüzde 70'ini kontrol ediyor

01 Haziran 2022 15:38

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın Luhansk Valisi Sergiy Hayday, Ukrayna'nın doğusundaki Severodonetsk kentinin büyük bölümünün Rusya kontrolüne geçtiğini belirtti.

Telegram aplikasyonu üzerinden açıklamalarda bulunan Hayday, son günlerde yoğun Rus saldırısı altında olan şehrin yüzde 70'ini artık Rusya'nın kontrol ettiğini ifade etti. 

Hayday, şehirden tahliyelerin durdurulduğunu ve insani yardım gönderilemediğini ekledi. Vali, bazı Ukraynalı askerlerin şehirde Rus kuvvetleriyle çatışmaya devam ettiğini belirtirken; bazılarının da 'kendilerine daha fazla avantaj sağlayacak yerlere' geçirildiğini bildirdi. 

Hafta sonu, Rus haber ajansı RIA Novosti'ye konuşan bir Luhansk polis yetkilisi, Rusya'nın şehri kuşattığını ve Ukraynalı askerlerin çıkamadığını dile getirmişti.

Yetkililer, Severodonetsk'teki durumun Rus bombalarının neredeyse kül ettiği Mariupol'ü andırdığını söyledi. Yaklaşık 3 ay süren Rus saldırılarının ardından güney kenti 20 Mayıs'ta düşmüştü.

Saldırılar yoğunlaşırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, pazar günü savaşın başlamasından bu yana ilk kez Kiev dışına çıktı ve kuzeydoğu kenti Harkov'daki askerleri ziyaret etti. 

Zelenski, Rus bombardımanının Severodonetsk'in kritik altyapısını yok ettiğini ve Moskova'nın mevcut ana hedefinin bu şehri almak olduğunu belirtti.