Dünya

Ukrayna, Lısıçansk'tan çekildiğini doğruladı; Luhansk'ta Kiev kontrolünde büyük şehir kalmadı

04 Temmuz 2022 08:51

T24 Dış Haberler

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Lısıçansk kentinden çekildiğini doğruladı. Rusya, bu vesileyle Donbas'ı oluşturan iki bölgeden biri olan Luhansk'taki tüm şehirleri ele geçirmiş oldu.

Şehir, Ukrayna güçleri haftalarca Rus ordusuna karşı direndikten sonra düştü. Moskova, saldırılarını ülkenin doğusuna yoğunlaştırmasından bu yana en büyük hedeflerinden birini gerçekleştirmiş oldu. 

AFP'nin aktardığına göre Luhansk'taki son büyük şehrin de düşmesi, Rusya ordusuna Donetsk'teki Kramatorsk ve Sloviansk kentlerine ilerleme imkanı sağlayabilir. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, pazar günü Moskova'nın Lısıçansk'ı ele geçirdiğine dair açıklamalarını yalanlamıştı. Ukrayna ordusu ise pazar akşamı geri çekildiklerini doğruladı. 

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada Rusların hem sayı hem de ekipman olarak üstün oldukları vurgulanarak, "Şehrin savunmasını sürdürmenin ölümcül sonuçları olurdu" denildi.

"Ukrayna'yı savunanların hayatını kurtarmak için çekilme kararı alındı" denilen açıklamada, "Maalesef çelikten irade ve vatanseverlik başarı için yeterli değil. Materyal ve teknik kaynaklar gerekli" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, pazar günü Rus ordusunun Luhansk bölgesinin tamamında kontrolü sağladığını söylemişti.