Dünya

Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska, Beyaz Saray'ın Ulusa Sesleniş etkinliği davetini reddetti

ABD First Lady'si Jill Biden'ın, Olena Zelenska ve geçen ay cezaevinde öldüğü duyurulan Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya'nın yanına oturtulması planlanıyordu

06 Mart 2024 11:50

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska, Beyaz Saray'ın perşembe günkü Ulusa Sesleniş etkinliğine katılım davetini reddetti. The Washington Post, Zelenska'nın daveti geri çevirmesini "savaştan zarar gören ülkesinin karşı karşıya olduğu karmaşık siyasetin altını çizmesi" olarak nitelendirdi. 

Planlamadan haberdar olan kaynakların The Washington Post'a aktardığına göre; ABD First Lady'si Jill Biden'ın, Olena Zelenska ve geçen ay cezaevinde öldüğü duyurulan Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya'nın yanına oturtulması planlanıyordu. 

Ancak hem Zelenska hem de Navalnaya, Biden'ın davetini geri çevirdi. 

İkisi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı muhalefetin sembolü olan iki kadının birlikte görüntüsü, Başkan Biden'ın Kongre'nin ortak oturumundaki konuşmasına "güçlü bir fon" oluşturacaktı. 

Ancak Kiev'deki müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kişiler, Zelenska, Navalnaya'nın varlığının Ukraynalılar için rahatsızlık yarattığını söyledi. Kırım'ın ilhakı konusundaki görüşleri nedeniyle pek çok Ukraynalı, Navalni'yi Kiev'in hedeflerinin dışında görüyor. 

Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Avrupa Politika Analiz Merkezi'nin başkanı Alina Polyakova, "Batı'da onu her zaman Putin'e karşı cesurca savaşan biri olarak düşünürken, Ukrayna'da Navalni, Rus milliyetçiliği ve emperyalizm zihniyetiyle uyumlu görülüyor" dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Zelenska'nın kararının muhtemelen "program çakışmalarından" kaynaklandığını söyledi ve diğer soruları Zelenska'nın ofisine yönlendirdi, Zelenska ise yorum talebine yanıt vermedi. 

Aleksey Navalni'nin eşi Navalnaya da Joe Biden'ın ulusa sesleniş konuşmasına katılmayı reddetti. Sebebini ise "yorgunluk" olarak açıkladı.