T24 Dış Haberler
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in bu hafta Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya gelebileceği öğrenildi.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin Kyiv Independent'a verdiği bilgiye göre; Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve ABD Başkan Yardımcısı Vance, 14-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Münih Güvenlik Konferası'nda bir araya gelebilir.
Avrupa'nın en üst düzey güvenlik konferansına katılacak ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Başkan Donald Trump'ın Ukrayna-Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg da yer alacak.
Henüz Zelenski-Vance görüşmesinin ayrıntıları açıklanmadı ancak Kellogg daha önce konferansa katılacak ABD'li yetkililerin Münih'te Trump'ın “Ukrayna'daki kanlı ve maliyetli savaşı sona erdirme hedefi” hakkında konuşacağını söylemişti.
Hatta Trump'ın Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme planını konferans devam ederken açıklayabileceği öne sürülmüştü. Ancak Özel Temsilci Kellogg, bu iddiayı yalanlamıştı.
ABD Başkanı, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile konferanstan sonraki hafta başkent Washington'da görüşmeyi hedeflediğini açıklamıştı.
Öte yandan ABD merkezli New York Post gazetesi, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü yazdı. ABD Başkanı, New York Post'a savaşı sona erdirmek için somut bir planı olduğunu söyleyerek “Umarım hızlı olur. Her gün insanlar ölüyor. Ukrayna'daki savaş çok kötü. Bu lanet şeyi sona erdirmek istiyorum.” demişti.
Kremlin'den Trump-Putin görüşmesinin olup olmadığına ilişkin resmî bir açıklama gelmemişti.