Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, BM Genel Kurulu'nun ardından Beyaz Saray'ı ziyaret edecek

Ukrayna liderinin Washington'da bulunduğu süre içerisinde her iki siyasi partiden kongre liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor

19 Eylül 2023 10:54

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun ardından ABD Başkanı Joe Biden'ı Beyaz Saray'da ziyaret edecek. Zelenski'nin bu ziyareti, ABD'de Ukrayna yardımları konusunda görüş ayrılıklarına sahne olunan bir dönemde gerçekleştirilmiş olacak. 

Guardian'ın haberine göre; Ukrayna liderinin Washington'da bulunduğu süre içerisinde her iki siyasi partiden kongre liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Zelenski ile bu hafta görüşeceğini söyledi.

Zelenski Telegram'da yaptığı bir paylaşımda askeri ve iş dünyasından yetkililerle de görüşmeyi planladığını belirtti.

Beyaz Saray'a ikinci ziyaret

Biden ve Zelenski, son olarak Japonya'nın Hiroşima kentinde G7 Forumu'nda bir araya gelmişlerdi. Bu, Zelenski'nin Beyaz Saray'ı ikinci ziyareti olacak. Aralık ayında Zelenski, savaşın patlak vermesinden sonra Ukrayna dışına ilk seyahatini Beyaz Saray'ı ziyaret etmek üzere gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz hafta ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunmuştu. 

Zelenski'nin BM Genel Kurulu sonrası Beyaz Saray'a yapacağı ziyaret, Biden ile Temsilciler Meclisi'nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler arasındaki 'finansman' sürtüşmesinin ortasında gerçekleştirilmiş olacak. Biden, Ukrayna'ya gönderilmek üzere 24 milyar ek yardım istemiş ancak birçok Cumhuriyetçi bu miktarda paranın harcanmasına şüpheyle yaklaşmıştı. 

Cumhuriyetçi milletvekilleri, Biden ve Demokratların bu yardımın yanı sıra hükümet harcamalarının diğer alanlarında da kesintiye gitmemesi halinde hükümetin kapanacağı tehdidinde bulunmuştu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana ilk kez BM Genel Kurulu'na şahsen katılacak ve burada bir konuşma yapacak. Zelenski'nin bugün Genel Kurul'da yapacağı konuşmada, savaşın üzerinden yaklaşık 19 ay geçmesine rağmen Rusya'nın işgalinin püskürtülmesinde yardımlarını sürdürmesi için dünyaya ve Washington'a çağrıda bulunması bekleniyor.

Lavrov'la aynı toplantıda duracak mı?

Zelenski, Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna konulu toplantısına da katılacak ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşması halinde 15 üyeli konseyin masasında oturmaya devam edip etmeyeceği konusunda net bir açıklama yapmadı. Zelenski, dinlemek için odada kalıp kalmayacağı sorulduğunda ise "Nasıl olacağını bilmiyorum, gerçekten" dedi.

Zelenski ayrıca, "Eğer Birleşmiş Milletler'de hala Rus teröristlere yer varsa bence bu bana değil, Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerine sorulması gereken bir soru" ifadelerini kullandı. 

Brezilya Devlet Başkanı Lula ile görüşecek

Brezilya Devlet Başkanlığı Ofisi'nden Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva da Çarşamba günü New York'ta Zelenski ile görüşecek.

Lula, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için arabuluculuk yapacak bir uluslar grubunun oluşturulmasını savunmuş ancak Mayıs ayında çatışmadan hem Moskova'nın hem de Kiev'in sorumlu olduğunu söyleyerek Rus işgaline karşı Ukrayna direnişini destekleyen ABD ve Avrupa devletlerinin tepkisini çekmişti.