Dünya Basınında Bugün

Ukrayna'dan Rusya'nın tehdidine tehdit, "Yeni Covid: aşırı sıcaklar", Almanya'da 'İslamcı' endişesi | Dünya Basınında Bugün

21 Temmuz 2023 09:47

New York Times, Avrupa'nın güneyinde yaşanan sıcak hava dalgalarının yaşlılar için "yeni Covid" haline geldiğini belirtti. Ukrayna, Rusya'nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya benzer bir şekilde, Rus limanlarına giden tüm gemilerin, "askeri hedef" sayılabileceğini bildirdi. İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in tekrar yakılması tehdidi karşısında Almanya'da İçişleri Bakanlığı İslamcılar arasında huzursuzluk çıkmasından ve tehdidin artmasından endişe ediyor. 

21 Temmuz 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Birleşik Krallık'taki siyasi kaos 2022 yılında kamuya 3 milyon sterline mal oldu

Geçen yıl hükümetin merkezinde yaşanan kaos, üç başbakanlık döneminde bakan ve danışmanlar arasında yaşanan büyük değişim sayesinde vergi mükelleflerine 3 milyondan fazla kıdem tazminatına mal oldu.

Hükümet, aralarında eski başbakanlar Liz Truss ve Boris Johnson'ın da bulunduğu üst düzey bakanlara yüz binlerce sterlin ve danışmanlarına da 2,9 milyon sterlin ödeme yaptı.

Rishi Sunak, Johnson'ın şansölyeliğinden ayrıldıktan sonra aldığı yaklaşık 17 bin sterlini çoktan geri verdi. Şimdi diğerleri de aynı şeyi yapmaları için baskı altında.


The Times | Personelin işten çıkarılmasını önlemek için ofis check-up'larına vergi indirimi

Salgın sonrası uzun süreli hastalıklarda görülen artışı tersine çevirme planları kapsamında, çalışanlara ve şirketlere, işlerini yapabilecek kadar iyi durumda kalmalarını sağlamak amacıyla check-up ve tedavi için on milyonlarca sterlin vergi indirimi sağlanacak.

Hazine tarafından değerlendirilen teklifler kapsamında, hastalık günlerini azaltabilecek ya da performansı artırabilecek testlerin, taramaların ve önleyici tedavinin, personel ya da patronların vergi ödemek zorunda kalmadan sunulması olduğu belirtildi.


New York Times | Daha sıcak Avrupa, daha yaşı ileri yetişkinlere tehdit oluşturuyor

New York Times, Avrupa'nın güneyinde yaşanan sıcak hava dalgalarının yaşlılar için "yeni Covid" haline geldiğini belirtti. Kıtadaki yükselen sıcaklığı "yeni bir salgına" benzeten New York Times, sıcak hava dalgalarının yaşlıların sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Gazete, devletlerin ve sosyal hizmetlerin vatandaşlarını korumak için "olağan dışı" adımlar atmak durumunda kaldığını ifade etti.


eKathimerini | Attika'da daha fazla tahliye emri verildi

Yunanistan'da Attika'nın batısı ve Viotia'daki orman yangınları tekrar çıkmaya devam ederken, bölgelerde daha fazla tahliye emri verildi. Ekstra kaynakların seferber edilmesine rağmen aşırı sıcaklar müdahalelerin etkisini kırdı. Bir noktada yangın bölgesinde 11 uçak ve 11 helikopterin görev yaptığı belirtildi. 


Moscow Times | Ukrayna, Rusya'nın ardından Karadeniz'de deniz yolculuğuna karşı uyarıda bulundu

Ukrayna, Rusya'nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya benzer bir şekilde, Rus limanlarına giden tüm gemilerin, "askeri hedef" sayılabileceğini bildirdi. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna'nın Rus limanları veya Ukrayna'nın Rus işgalindeki bölgelerine giden gemilerin tehdit olarak nitelendirilebileceği ve hedef alınabileceği belirtildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba gecesinden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini bildirmişti.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz'deki insani koridorların azaltıldığı kaydedildi.


Die Welt | İçişleri Bakanlığı İslamcıların tepkisinden çekiniyor

İsveç'te Kuran'ın aşağılanması "tehlikeyi geçici olarak arttırabilir".
İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in tekrar yakılması tehdidi karşısında Almanya'da İçişleri Bakanlığı İslamcılar arasında huzursuzluk çıkmasından ve tehdidin artmasından endişe ediyor. Güvenlik makamları durumu çok yakından takip ediyor.


Al Jazeera | Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıkması odakları Asya’daki gıda fiyatlarına yöneltti

Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesinin Asya'da gıda fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor ancak analistler, Ukrayna'dan ithalatın azalması ve diğer ülkelerden arzın artması nedeniyle etkinin şimdilik sınırlı kalacağını söylüyor.
Karadeniz anlaşması kapsamında Asya, tahıl ve diğer gıda maddelerinin sevkiyatının yüzde 46'sını alırken, Batı Avrupa yüzde 40'ını, Afrika ise yüzde 12'sini alıyordu.

BM rakamlarına göre Çin, 7,7 milyon ton ya da toplamın yaklaşık dörtte birini alarak ihracatın en büyük tek alıcısı oldu. Çin'in ithalatı arasında 5,6 milyon ton mısır, 1.8 milyon ton ayçiçeği tohumu küspesi, 370 bin ton ayçiçek yağı ve 340 bin ton arpa yer aldı.