Dünya

Twitter Dosyaları: Çalışanlar, Trump'ın kuralları ihlal ettiği konusunda fikir ayrılığı yaşamış

13 Aralık 2022 08:20

T24 Dış Haberler

Twitter çalışanlarının, eski ABD başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki son günlerinde sosyal medya platformundaki hesabının kapatılması konusunda fikir ayrılığı yaşadığı görüldü. 

Trump'ın Twitter hesabı 8 Ocak 2021'de, destekçileri Kongre binasını bastıktan iki gün sonra kapatılmıştı. 

76 yaşındaki eski ABD lideri yasaklandığı gün yerel saat ile sabah 6.46'da, "Bana oy veren 75 milyon Amerikan vatanseverinin gelecekte uzun süre boyunca DEV SESİ olacak. Saygısızlığı uğramayacaklar veya kötü muamele görmeyecekler" yazdı. Trump, 2020 seçimlerini Joe Biden'ın değil kendisinin kazandığı iddiasını sürdürüyordu. Trump, aynı gün Biden'ın yemin törenine de katılmayacağını açıkladı. 

Twitter'ın iç yazışmalarını ve belgelerini, "Twitter dosyaları" adıyla Twitter üzerinden yayımlayan ve platformun yeni sahibi Elon Musk tarafından desteklendiği düşünülen gazeteciler, Trump'ın Twitter'da yasaklandığı gün çalışanlar arasında yapılan konuşmaların bir bölümünü paylaştı.

Mesaj atan bir çalışan, "Bence bunun isyana teşvik olduğunu söylemekte zorluk çekeriz" yazdı. 

Twitter yetkililerinden Anika Navaroli de "Adalet Bakanlığı tweetinde açık veya kodlu şekilde isyana teşvik mesajı göremediğini" ifade etti. 

Yaklaşık yarım saat sonra ise üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde, Trump'ın tweetinin "şifreli" olarak şiddet çağrısı yapıyor olabileceğini savundu.

Gadde'den sonra o dönem Twitter'ın sahibi olan Jack Dorsey'nin konuşmaya dahil olarak, "Neden Trump'ın hesabının hala askıya alınmadığını" sorduğu görüldü. 

Habere göre bu noktada Trump'ın hesabı kapatılmaktan bir ceza uzaktaydı. 

Dosyaları paylaşan gazeteci Bari Weiss, Trump'ın hesabının kapatılmasına karşı çıkanların arasında, "Belki de Çinli olduğum içindir. Sansürün nasıl kamu arasında konuşmayı öldürdüğünü bilirim" yazan bir çalışan da vardı.

Twitter'ın sahibi Elon Musk, "Yüzlerce aktivist çalışanın baskısı altında Twitter, görevdeki ABD Başkanı'nın platformunu elinden alıyor. Bunu kendileri bile kural ihlali olmadığını söylerken yapıyorlar" yazdı.