Dünya

Tutuklu Rus muhalif Navalni, cezaevinde kendisine her sabah Putin yanlısı pop şarkıcısının şarkısının dinletildiğini açıkladı

Navalni ayrıca kendisine Rus milli marşının da dinletildiğini söyledi

23 Ocak 2024 10:24

T24 Dış Haberler

Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni, her sabah saat 5'te Putin destekçisi bir pop şarkıcısını dinlemeye zorlandığını açıkladı. 

Kuzey Kutup Dairesi'ndeki bir hapishanede bulunan 47 yaşındaki Rus muhalif Navalni, "Shaman" adlı Putin yanlısı bir şarkıcı tarafından seslendirilen bir şarkı olan "I am Russian (Ben Rus'um)" şarkısının kendisine dinletildiğini duyurdu. Navalni ayrıca kendisine Rus milli marşının da dinletildiğini söyledi. 

Önce pop şarkısı, sonra Rus milli marşı

Navalni, hapishanedeki durumu şöyle açıkladı: 

"Şarkıcı Shaman ben hapisteyken ön plana çıktı, bu yüzden onu ne görebildim ne de müziğini dinleyebildim. Ama Putin'in baş şarkıcısı haline geldiğini biliyordum. Ve ana şarkısı da 'Ben Rusum' idi. Tabii ki dinlemeyi merak ediyordum ama hapishanede nerede dinleyebilirdim ki? Sonra beni Yamal'a [Arktik hapishanesinin bulunduğu yer] getirdiler. Ve burada her gün sabah saat 5'te 'Kalk!' komutunu ve ardından Rus milli marşını duyuyoruz ve hemen ardından ülkenin en önemli ikinci şarkısı çalınıyor - Şaman'ın 'Ben Rus'um' şarkısı"

Nükleer bomba patlatma taklidi yapmıştı

Gerçek adı Yaroslav Dronov olan Shaman, Vladimir Putin'in başkanlık seçimleri için kampanyasının bir parçası. Rus bayrağı renklerinde bir kol bandıyla siyah deri bir kıyafet giyerek seslendirdiği imza şarkısı "Ben Rus'um", Rusların nasıl "kırılamayacağını" ve "sonuna kadar gideceğini" ve babalarının kanını taşıdığını anlatıyor.

32 yaşındaki şarkıcı Kasım ayında devlet televizyonunda yayınlanan bir konserinde, sahte bir nükleer bavulun içindeki kırmızı düğmeye basarak nükleer bomba patlatma taklidi yaptığında tartışmalara yol açmıştı.