Gündem

Tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz: Dayanışmayla, özgür günler yakındır

31 Temmuz 2023 12:51

Savcı ve hâkim eşinin tayini ile ilgili yapılan paylaşımlar gerekçesiyle gazetecilere yönelik başlatılan soruşturmalara tepki gösteren tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz, avukatı aracılığıyla yolladığı mesajda gazetecilerin mesleğine olan bağlılığını kutladığını belirterek, yaşatılan şiddeti kınadı.

Diyarbakır'da 13 ay sonra görülen ilk duruşmada tahliye edilen 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile mahkeme heyetinde yer alan hâkim eşinin tayininin haber yapılması ve sosyal medyada paylaşılması gerekçe gösterilerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 25 Temmuz'da gazeteciler Sibel Yükler, Evrim Deniz, Delal Akyüz, Evrim Kepenek ve Fırat Can Arslan gözaltına alınmıştı. Gazeteci Fırat Can Arslan’ın "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçlamasıyla tutuklandığı soruşturmada, dört gazeteci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gazetecilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına meslektaşları da tepki gösterdi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) Eylem Sonbahar'ın haberine göre, meslektaşlarının karşılaştığı şiddeti kınadığını belirten Mezopotamya Ajansı (MA) editörü gazeteci Sedat Yılmaz, tutuklu bulunduğu Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden avukatı aracılığıyla mesaj gönderdi.

Dayanışma vurgusu yapan Yılmaz, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Sevgili meslektaşlarım, cesur duruşunuz ve gazeteciliğe bağlılığınızı kutluyorum. Bu yüzden karşılaştığınız şiddeti kınıyor ve sizlere geçmiş olsun diyorum. Dayanışmayla, özgür günler yakındır. Sevgi ve selamlarımla."

Soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteci Fırat Can Arslan'ın kişisel sosyal medya hesabından "Kalemimizi kıramayacaklar" notuyla paylaşılan tweet'te de mektup adresine yer verildi.


TIKLAYIN | Gazetecilerin evlerine baskın: Fırat Can Arslan tutuklandı, Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakıldı

TIKLAYIN | Kelepçeyle gözaltına alınan gazeteci Evrim Kepenek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

TIKLAYIN | T24 Editörü Sibel Yükler, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can'ın gözaltına alınması tepki topladı

TIKLAYIN | Meslek örgütleri, gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi: Artık dayanılmaz bir boyuta ulaştı

TIKLAYIN | Gazeteci Evrim Deniz: Kamuoyunun bilmesi gereken bir konuyu paylaştık ve bu bir gazetecilik faaliyeti