Gündem

Tutuklanan gazetecinin Kürtçe adı, "kod isim" sayıldı

Tutuklanan Jinnews Muhabiri Nazlıcan Yıldız’ın dosyasına kısıtlılık kararı getirildi

24 Şubat 2023 12:58

İzmir’de 6 Şubat’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Jinnews muhabiri Nazlıcan Yıldız’ın kimliğe yazılmayan Kürtçe adı "Nujin", savcılık tarafından "kod isim" sayıldı.

Yaklaşık 8 aydır Jinnews İzmir muhabiri olarak çalışan Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi olan Yıldız, 6 Şubat’ta gözaltına alındı.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, ifade sırasında üniversite öğrencisi olduğu süreçte katıldığı yasal basın açıklamaları ve yürüyüşler hakkında sorular yöneltilen Yıldız, gizli ve açık tanık beyanları gerekçe gösterilerek çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yıldız'ın dosyasına kısıtlılık kararı getirildi. 

Nujin ismine nüfus müdürlüğü izin vermemiş 

Gazeteci Işık’ın avukatı Serhat Işık, dosyada "absürt" olarak nitelendirdikleri bazı durumların söz konusu olduğunu söyledi. Işık, Yıldız’ın Kürtçe olan ismi "Nujin"in dosyada "kod ismi" olarak geçtiğini ifade etti. Işık, şöyle dedi:

"Müvekkilimin ismi Nazlıcan olmasına rağmen ailesi ona Nujin ismiyle seslenmektedir. Ailesi 1990'lı yıllarda Kürtçede 'yeni yaşam' anlamına gelen Nujin ismini koymak istemiş ancak nüfus müdürlüğü buna izin vermediği için Nazlıcan ismini koymuşlar. Hem aile içinde hem de çevresinde çocukluğundan beri Nujin diye hitap edilmektedir. Hatta 20 Aralık'ta da isim değişikliği ve ismine Nujin'in eklenmesi için bir dilekçe hazırladık. Fakat savcılık makamında ve mahkemede ailesinin koyduğu Kürtçe Nujin ismi karşımıza 'kod isim' olarak çıktı."