Ekonomi

TÜSİAD Başkanı Turan: Yapısal reformlar, özlemini çektiğimiz refah seviyesine ulaşma açısından çok önemli

Turan; düşük teknolojiye sıkışmış, katma değeri düşük, refah ve istihdam yaratmakta zorlanan ekonomi modelinin, Türkiye'nin rekabet gücünü destekleyemeyeceğini söyledi

20 Ocak 2023 10:13

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan,"Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, refah ve istihdam yaratmakta zorlanan bir ekonomi modeli, düşük teknoloji ürünlere sıkışmış, katma değeri düşük, ithalata bağımlılığı yüksek, kalite ve itibar sorunu yaşayan kurumlar, ülkemizin rekabet gücünü destekleyemez" dedi. 

TÜSİAD Başkanı Turan, "2023 yılında Türkiye Ekonomisi" seminerinde açıklamalar yaptı. Turan, 18 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimlerin önemli olduğuna dikkat çekerek "Türkiye ekonomisi için 2023 yılına iki alt dönemde bakmanın bir nedeni de seçimler. Seçim sonuçları ne olursa olsun, seçim öncesiyle sonrası arasındaki ekonomik koşullar ve politikalarda farklılaşma olası görülüyor" değerlendirmesini yaptı.

Yapısal reformlar

Turan, "Seçimler öncesinde Türkiye ekonomisinde iç talebe bağlı büyüme sürecinin desteklendiği bir süreç yaşayacağız. Yılın ikinci yarısında ise küresel ekonomide nispi olumlu gelişme, Türkiye ekonomisinde makro ekonomik istikrarı ve yapısal reformları önceleyen politikaların uygulanması açısından nispeten olumlu bir ortam yaratacak" şeklinde konuştu.

Orhan Turan, yapısal reformlar vurgusu yaparak "Çok konuştuğumuz ama şimdiye kadar ertelediğimiz yapısal reformları bir an önce tamamlamamız gerekiyor. Bu reformlar, istikrarsızlığın adeta yeni normal haline geldiği küresel düzeyde hem rekabetçiliğimizi korumak açısından hem de özlemini çektiğimiz refah seviyesine ikinci yüzyılda ulaşmak açısından çok önemli" ifadelerini kullandı. 

Enflasyon mesajı

Turan, enflasyonun baz etkisiyle düşüşünün bir fırsat olduğunu belirtti. Turan, "Enflasyonu düşürmede makro ekonomik tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağı noktasından hareketle, para politikasını enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici maiyette kurgulamak gerekiyor"  diye konuştu. 

Orhan Turan, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, refah ve istihdam yaratmakta zorlanan bir ekonomi modeli, düşük teknoloji ürünlere sıkışmış, katma değeri düşük, ithalata bağımlılığı yüksek, kalite ve itibar sorunu yaşayan kurumlar, ülkemizin rekabet gücünü destekleyemez" dedi.

Turan, yeşil ekonomi vurgusu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

"Uyum sağlamamız gereken alanların başında iklim değişimiyle mücadele geliyor. Karbon hedefi doğrultusunda bir dizi adım atmak, döngüsel ekonomi ve yeşil üretim tekniklerinden daha fazla yararlanmak, fosil enerji kaynaklarından yeşil enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak ve enerji tasarrufu ile enerji verimliliğini artırmak, önümüzdeki dönemin ekonomi politikası önceliği arasında yer almalı"