Ekonomi

TÜSİAD Başkanı Turan: Çocuklarımıza hayallerini bu ülkede gerçekleştirebilmelerini sağlayacak ortamı sunmak hepimizin sorumluluğu

"Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış bir Türkiye hayalimiz var"

23 Nisan 2023 08:32

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Gençlerimize ve çocuklarımıza hayallerini bu ülkede gerçekleştirebilmelerini sağlayacak ortamı sunmak hepimizin sorumluluğu" değerlendirmesini yaptı.

Orhan Turan, Ekonomim gazetesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamak için yazı kaleme aldı. Turan, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında refahın adil biçimde dağıldığı, insani kalkınmasını sağlamış bir Türkiye hayal ettiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış bir Türkiye hayalimiz var. Çevreyle uyumlu, dijital ve yeşil dönüşümü başarmış, bilimde evrensel standartları yakalamış, AB entegrasyonunu sağlamış, özetle gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye hepimizin ortak umudu."

"Kişi başı millî gelirimizi 30 bin dolar seviyesine yükseltebileceğiz"

Turan, geleceğin ekonomisinin teknoloji ve dijitalleşme ile şekillendiğini vurgulayarak "Rekabet kuralları yeniden yazılırken yarının ekonomisine hazırlıklı olabilmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeyi sağlayabilmek ancak bugünden atılacak somut ve kararlı adımlarla mümkün olacak" diye yazdı.

TÜSİAD Başkanı, 20 yıl içerisinde kişi başına düşen milli gelirin 30 bin TL'ye ulaşabileceğine dikkat çekerek şunları belirtti:

"TÜSİAD’ın 50. Yılı kapsamında ”Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa” başlıklı çalışmamızı 2021 yılında kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu çalışmada yer verilen 105 ülkeyi kapsayan ekonometrik analiz şunu gösteriyor; insani gelişimde, bilim-teknolojide ve kurumlarda ülkemizi OECD ortalamasına çıkarmak için gereken adımları atabilirsek, 20 yıl içinde kişi başı millî gelirimizi 30 bin dolar seviyesine yükseltebileceğiz. Bu nedenle raporumuzun ısrarla vurguladığı gibi, refahın üç temel unsuru olan insani gelişmeyi, bilimsel teknolojik ilerlemeyi ve güvenilir, kapsayıcı ve etkin kurumları inşa etmeyi çok önemsiyoruz."

Turan, "Gençlerimize ve çocuklarımıza hayallerini bu ülkede gerçekleştirebilmelerini sağlayacak ortamı sunmak hepimizin sorumluluğu" ifadelerini kullandı.