Ekonomi

TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç'tan büyüme değerlendirmesi: Turizm ve tüketim iyi, yatırımlar ciddi biçimde daralıyor

Altınsaç, ilk çeyrekte yüzde 6,5, yılın tamamı için ise yüzde3 büyüme beklediklerini açıkladı

30 Mayıs 2022 13:00

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye büyüme beklentileri hakkında değerlendirmede bulundu. Altınsaç, turizm ve tüketim tarafının iyi gittiğini ama yatırımların negatif olarak baskılandığını söyledi.

Öztok Altınsaç, birinci çeyrekte yüzde 6,5, yılın tamamı için de yüzde 3 büyüme tahminlerinin olduğunu belirtirken, tüketim tarafının iyi gittiğini, Temmuz ayında ücretlerde iyileştirme olursa yılın üçüncü çeyreğinde de yeni bir tüketim talebi olacağını vurguladı.

Birinci çeyrekte büyümenin esas olarak tüketim tarafından geleceğini, ihracat performansının katkısının beklenildiğini gibi şiddetli olmayacağını söyleyen Öztok Altınsaç, konuşmasına şöyle devam etti:

Büyümenin kompozisyonu önemli, birinci çeyrekte tüketimle büyüyoruz. Nisan ve Mayıs’la birlikte perakende zayıflıyor bunu ikinci çeyrekte göreceğiz. Birinci çeyrek esas tüketimden gelecek, ihracat performansının katkısının çok şiddetli olacağını düşünmüyorum. Büyümeyi esas aşağı çekecek faktörün yatırımların negatif katkısının olacağını hesaplıyoruz.

"Turizm iyi gidiyor"

Yılın tamamında da büyümenin birinci çeyrektekine benzer bir kompozisyonda olacağını söyleyen Öztok Altınsaç tek farkın yatırımların biraz daha baskılanması olacağını söyledi.

Öztok Altınsaç turizmin desteğinin de olumlu olduğuna işaret etti: Turizm çok iyi gidiyor mesela İstanbul rakamları 2019’dan daha iyi seviyede keza Antalya rakamları da fena değil.