Gündem

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde 'jet hızında' gelişmeler

22 Mart 2023 16:33

Türkiye’deki deprem felaketinden sonra düzelme yoluna giren Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşme hızlı adımlarla ilerliyor.

Son yıllarda taraflar arasındaki görüşmeler sıfıra yaklaşmışken, Türkiye’deki deprem felaketi ile Yunanistan’daki tren kazası iki ülke arasındaki ilişkileri aniden düzelme yoluna yönlendirdi.

Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile Nikos Dendias’ın başlattıkları bu yeni süreç, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları arasında ilk somut görüşme -uzun bir aradan sonra- Ankara’da gerçekleşti.

Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ankara’daki görüşmede Yunan tarafını Dışişleri Bakan yardımcısı Konstantin Frangoyannis; Türk tarafını ise Bakan yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın temsil ettiği belirtildi.

Açıklamada : “Ankara’da gerçekleşen görüşmede, Pozitif Gündemin girişimcilik, turizm, enerji, ulaşım ve telekomünikasyon, denizcilik, bilgi ve iletişim teknolojileri, eğitim, sanayi , ticaret , sosyal güvenlik, sağlık ve çevre alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesini öngören 25 ayrı anlaşmada kaydedilen ilerlemeler hakkında ayrıntılı bilgi alışverişinde bulunuldu.. Birçok konunun başarıyla tamamlandığı ve memnuniyet verici ilerlemeler kaydedildiğinde mutabık kalındı.

Görüşmede ayrıca bir sonraki üst düzey toplantısında imzalanabilecek ilgili anlaşmaların sonuçlandırılmasını öngören gerekli çerçeve belirlendi.

Bu dinamizmle devam eden süreçte kaydedilen önemli ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda , taraflar Pozitif Gündem kapsamında işbirliği yapabilecek diğer ek alanları da araştırmayı kabul etti.” ifadelerine yer verildi.

Ankara toplantısından önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Brüksel’de ikili bir görüşme yapmış ve “Türkiye ile Yunanistan'ın uluslararası platformlardaki adaylıklarda birbirini destekleme kararı aldıklarını” açıklamışlardı.

Çavuşoğlu ile Dendias “Uluslararası platformlarda birbirimizin adaylıklarını destekleme kararı aldık. Uluslararası platformlarda bu işbirliğini sürdürmeliyiz” şeklinde konuşmuşlardı.

Çavuşoğlu ile Dendias bu çerçevede , "Türkiye’nin, 2025-2026 döneminde Yunanistan'ın,  BM Güvenlik Konseyinin geçici adaylığını destekleyeceğini; Yunanistan’ın da Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliğine adaylığını destekleyeceğini” açıklamışlardı.

Miçotakis: Seçimler Mayıs'ta

Bu arada Yunanistan’daki seçimlerin Mayıs ayında yapılacağı , Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından açıklandı, ancak Mayıs ayının hangi gününde yapılacağını açıklamadı.

Yunan özel ALPHA TV’de verdiği mülakatında konuşan Miçotakis, Mayıs ayında yapılacak genel seçimlerin “nisbi seçim sistemi” ile yapılacağından hiç bir partinin iktidara gelecek kadar oy alamayacağı varsayıldığından, seçimlerin tekrarlanacağı öngörüsünde bulundu.

Buna rağmen Mayıs ayı seçimlerinde birinci gelecek partinin, “salt çoğunluk sistemi” ile yapılacak ikinci tur seçimlerini kazanacağının bir göstergesi olacağını ; ve kazanacak o partinin lideri olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) nin olacağına inandığını söyledi.

Atina-Selanik seferini yapan tren kazasının YDP hükümetine bir darbe indirdiğini kabul eden Miçotakis “Her şeye rağmen demiryollarının çağdaşlaştırılması ve güvenli seferler yapması için hükümetin alacağı önlemleri halkın takdir edeceğinden emin olduğunu” söyledi.

Siyasi gözlemciler , Yunanistan’daki ilk seçimlerin büyük bir olasılıkla 21 Mayıs’ta ; yani Türkiye’deki 14 Mayıs seçimlerinden bir hafta sonra yapılacağı görüşünü savunuyor.