Gündem

Türkiye’ye üst üste açıklama yaptıran Soylu, ne demişti?

Almanya, Soylu'nun açıklamasını tartışıyor...

08 Mart 2019 12:22

T24 Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "Avrupa'da PKK'nın toplantılarına katılıp Türkiye'ye tatil yapmaya gelenlerin gözaltına alınacağına” yönelik sözleri, özellikle Almanya tarafından tepkiyle karşılandı; Ankara üst üste açıklama yapmak zorunda kaldı. Ekonomide sorunlar yaşayan Türkiye'nin gözü özellikle Avrupa'dan gelecek olan turistlerde. Süleyman Soylu'nun ifadeleri Almanyalı turistlerde endişe oluştururken Türkiye, durumu düzeltmeye çalışıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeri girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.”

İlk açıklama Dışişleri'nden

Süleyman Soylu’nun bu açıklaması dış basında geniş yer buldu. Türkiye’den üst düzey bürokratlar, Süleyman Soylu’nun ifadelerini ‘düzeltmek’ için 2 kere açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Hami Aksoy, Soylu’nun ifadelerinin “bağlamından koparıldığı” iddia ederken şu açıklamayı yaptı:

“Bazı Alman medya kuruluşlarında, ülkemize seyahat eden Almanların karşılaşabilecekleri muamele hakkında asılsız haberlere yer verildiği görülmektedir.

Sözkonusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı izahtan varestedir. Sayın İçişleri Bakanımızın terörle mücadele kapsamında yaptığı beyanların bu bağlamdan koparılarak çarpıtılmasının maksatlı olduğu açıktır.

Türkiye her zaman olduğu üzere Almanya ve diğer tüm ülkelerden gelen turistleri geleneksel Türk misafirperverliği çerçevesinde ağırlamaya devam edecektir.”

Ersoy'un düzeltmesi: Anlam kargaşası yaşandı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Soylu’nun ifadesinde “anlama kargaşası yaşandığı” görüşünü dile getirdi. Sınır kapılarında Alman "turistlerin tutuklanmasına” ilişkin olarak, “Açıkçası böyle bir şeyin Türkiye’de söz konusu olması mümkün değil” diyen Turizm Bakanı Ersoy, Soylu’nun sözlerinin çarptırıldığını ve anlamından koparılarak aktarıldığını ifade etti.

Almanlarla Türkler arasında çok eskiye dayanan dostluk ilişkileri bulunduğunu da belirten Ersoy, “Biz Almanları seviyoruz ve biliyoruz ki Almanlar da bizi seviyor” dedi. Türkiye’de turizmin başlamasında ve gelişmesinde Almanların çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy "Almanları her daim ülkemizde görmek ve ağırlamak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ersoy, Almanya'dan bu yıl 5 buçuk milyon turist beklediklerini de sözlerine ekledi.

İngiliz basını: "Erdoğan’ı eleştirirseniz sizi gözaltına alacağız" diyor

İngiliz Times gazetesinden Oliver Moody, Soylu'nun açıklamaları hakkında bir haber hazırladı. Haber "Hükümet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rejimine muhalefet ettiklerinden şüphelenilen kişilerin Türk topraklarına ayak basar basmaz gözaltına alınacaklarını söyledi" ifadeleriyle başlıyor.

Haberde "Tehdit, özellikle Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya üzerinden Erdoğan'ı eleştirmemeleri konusunda uyardığı, Türkiye'ye seyahat etmek isteyen Alman ziyaretçilere yönelik gözüküyor" deniliyor.

Alman basını nasıl gördü?

Alman Oberhessische Presse konuyla ilgili yorumunda Soylu'nun açıklamalarını şöyle değerlendirdi:

"Soylu'nun açıklamalarının amacı Akdeniz sahillerini turistsiz bırakmak ya da Türkiye'deki cezaevlerini biraz daha doldurmak değil. İktidar partisi AKP'nin amacı yaklaşan yerel seçimleri kazanmak. Bu yüzden dobra çıkışlara ihtiyaç duyuyor. Burada konu, insanları ihtiyatî olarak korkutmak, insanların Erdoğan ve hükümete ilişkin düşüncelerini açık bir şekilde dile getiremez hale gelmelerini sağlamaktır. Türkiye'de akrabası olanlar, ziyaretlerinde kendilerini ya da Türkiye'de yaşayan akrabalarını tehlikeye atmadan Facebook ve Twitter paylaşımları ya da kişisel çevrelerinde kendilerini nasıl ifade edeceklerine kafa yoruyor. Türkiye’ye gidecek turistler  bu soruyu kendilerine de sormaya ve güvenlikleri için düşüncelerini saklamaya başlarlarsa, Erdoğan durumu bir yönden severek kabullenir. Ancak Erdoğan amacının turistleri ürkütmek olmadığını da biliyor." 

Neue Osnabrücker gazetesinin İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarıyla ilgili yorumu ise şöyle:

"Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, muhalif görüşlü tatilcilerin göz altına alınmak istendiği yönündeki sözlerin bağlamından kopartıldığına ilişkin konuyu yumuşatma isteği, durumu pek değiştirmiyor. Sistematik olarak siyasi karşıtlarını ve muhalif gazetecileri 2016 yılından beri aynı şekilde hapseden bir hükümetin bunu da yapabileceği elbette beklenebilir. Alman muhalefetinin hükümetten, Erdoğan'a karşı bir tavır alınmasınına yönelik talebi bu yüzden oldukça önemli. Almanya'da ifade özgürlüğü olarak görülen eleştirel açıklamalar Türkiye'de uzun süredir cezai bir soruşturmanın sebebi olabiliyor. Yeşiller partisinden Cem Özdemir’in ifadesiyle bu korku rejimi Almanya’ya kadar uzanmaktadır. Ancak bunun Almanya‘da yeri yoktur."

Alman hükümetinin Türkiye'ye karşı alması gereken tavır Ludwigsburger Kreiszeitung'da şu şekilde yer buluyor

"Almanya'dan Türkiye'ye tatile gidecek olanlara yönelik açıklama, Ankara tarafından gönülsüzce tekzip edildi. Görünen o ki, Türkiye turizminde yaşanan patlamaya gölge düşmesinden endişe ediyor. Ancak Ankara'nın verdiği teminatlara güvenilemez. Peter Steudtner olayında da görüldüğü gibi Türk hükümeti bu konuda çok ciddi. İnsan hakları savunucusu Steudtner 2017 yılında elle tutulur, makul bir kanıt olmaksızın dört ay boyunca cezevinde tutuklu kaldı. Özetle dikkatli olmakta fayda var. Alman hükümetinin, bu noktada gecikmeden önleyici tedbirler alması ve diplomatik kanallar üzerinden Ankara'yı keyfi eylemlere yönelik kesin bir şekilde uyarması iyi olur. Eğer bu tek başına yeterli olmazsa, gecikmeksizin bir sonraki seyahat uyarısı yapılmak zorundadır."

Münchner Merkur'un konuya ilişkin değerlendirmesi şu şekilde:

"Türkiye İçişleri Bakanı'nın muhaliflerin turist olarak ülkeye girişlerinde tutuklanacağı yönündeki tehdidi Berlin‘in yatıştırma politikasının bir kez daha işe yaramadığını gösteriyor. Almanya'da, Alman vatandaşları hakkında Türk ajanlarının bilgi toplaması ve bu kişilerin tehdit edilmesine tahammül edilemez. Bundan daha da katlanılmaz olan, Berlin'den kati bir cevabın gelmemiş olması. Gereken, açık bir cevap. Kendi okullarımızda Erdoğan'ın değerlerinin öğretilemeyeceğinin güvence altına alınması için verilecek bir işaret, DİTİB'in İslam din dersi verme yetkisinin iptal edilmesi olabilir. Giderek büyüyen turist grubunun içinde olup, bir gün Türkiye'ye kesin dönüş yapmayı düşünen herkes boğazın despotuna kırmızı kartı göstermelidir."

Alman bürokratlardan tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Soylu’nun sözleri hakkında “Bunlar kabul edilemez ve bizi endişelendiren açıklamalardır” ifadelerini kullandı.

"Türk Hükümetinin sorumlularıyla irtibat halindeyiz” diyen Alman Dışişleri Bakanı Maas, ayrıca kapsamlı değerlendirmeler neticesinde genel resmi gördükten sonra atılacaklar adımlar konusunda da karar verileceğini kaydetti. 

Maas bir basın toplantısında yaptığı konuşmasını, “Bu adımları atma hakkını saklı tutuyoruz” sözleriyle tamamladı. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, basın toplantısında Soylu'nun ifadelerinin "mevcut duruma hiç de fayda etmeyeceğini" söyledi. Adebahr, "PKK'ya ilişkin tutumumuz net. Öte yandan toplanma ve düşünce özgürlüğü bizim korunması gerektiğini düşündüğümüz çok önemli değerler" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamaları ışığında Türkiye’ye seyahat tavsiyeleri ve uyarılarının güncellenip güncellenmeyeceği sorusuna ise Adebahr şu yanıtı verdi:

"Seyahat tavsiyeleri tarafımızdan sürekli olarak gelişmeler bağlamında güncellenmektedir. Şu andaki durumu da çok yakından gözlemlemekteyiz. Seyahat edecek olanların gayet tabii ki bu tavsiyelere bakmalarını öneriyoruz. Türk Hükümeti ile görüşmeler yürütüyoruz… Ayrıca seyahat tavsiyelerinde belirli bir süredir Türkiye’de tutuklanma riski bulunduğu konusuna işaret edildiğini de hatırlatmak istiyorum, bu özellikle Türkiye’nin algısına göre terör örgütlerine yakın olanlar için geçerli. Bunlar zaten tavsiyelerimizde yer alıyor… Türkiye’ye giden herkesi seyahat uyarılarımıza dikkatlice bakmasını öneriyorum. Orada Almanya’da düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilen sözlerin, Türkiye’de ceza kovuşturmasına yol açabileceği belirtiliyor.”