Gündem

Türkiye'ye 'ısıtmalı tütün' getirilmesi yasaklandı

Ürünlerin 'yeni nesil sigara' değil, 'tütün mamulü' olarak değerlendirilmesine karar verildi

09 Mayıs 2019 09:02

Ticaret Bakanlığı, ısıtmalı tütün ürünlerinin yolcu yanında getirilmesini yasakladı. 'Dumansız sigara' olarak internetten satılan ürünlerin 'yeni nesil sigara' değil, 'tütün mamulü' olarak değerlendirilmesine karar verildi. 

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, bir süredir elektronik sigaraların yerini alan ve “dumansız sigara” olarak internetten pazarlanan ürünlere yasak geldi. Ticaret Bakanlığı, özellikle KKTC ve Ukrayna’dan Türkiye’ye sokulan ısıtmalı tütün ürünlerinin yolcu yanında getirilmesini yasakladı. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazıda, piyasada, tütünü yakmak suretiyle değil, bir cihazla 350 dereceye kadar ısıtmak suretiyle ve duman çıkarmadan içilebilen yeni nesil sigaranın satışa çıkarıldığına dikkat çekildi.

Cihazla ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığı belirtilen yazıda, özellikle yurtdışından uçakla gelen yolcuların bu ürünleri beraberinde getirdiği ve bu üründen dolayı sıkıntı yaşandığı vurgulandı. 

Ticaret Bakanlığı yazı üzerine konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na danıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı da yanıtında Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın, “Bu ürünün bugüne kadar bilinen ve mevzuatımızda tanımlanan tütün mamulü kategorilerinden herhangi birine benzer bir ürün olmadığı, bahse konu ürünün ‘yeni nesil sigara’ değil yeni tütün mamulü olarak değerlendirilmesi gerektiği mütalaa edilmiştir” yönündeki tespitine yer verdi.