Sağlık

Türkiye Spor Hekimleri Derneği: Kamu kurumlarında egzersiz saati oluşturulsun

Dernek, SGK'nın zayıflamayan hastalarının geri ödemelerinin yüzde 50 kesilmesini önerdi

14 Mayıs 2019 08:44

Obeziteye karşı önlem alınmasını isteyen Türkiye Spor Hekimleri Derneği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) “Kamu kurumlarında egzersiz saati oluşturulsun” önerisinde bulundu  Dernek ayrıca okullarda kahvaltı düzenlemesi yapılmasını ve Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK) zayıflamayan hastaların ilaçlarının geri ödemelerini yüzde 50 kısıtlamasını önerdi 

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre TBMM Dilekçe Komisyonu’nda oluşturulan Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu, önümüzdeki çarşamba alanında otorite olan sağlık örgütlerini topluyor. TBMM’ye obeziteye ilişkin çok sayıda rapor ulaştı. Bu raporlarda kritik tespit ve çarpıcı öneriler yer alıyor. Bunlardan biri de Türkiye Spor Hekimleri Derneği’nden geldi. Prof. Dr. Bülent Ülkar’ın başında bulunduğu dernek, TBMM’ye gönderdiği raporda, obezitenin neden olduğu hastalıkları sıraladı.

 Aktivite saati

Obezite ile mücadelede yapılması gerekenleri de anlatan dernek raporunda, “Obezite ile mücadele hastanekoridorlarına mahkum kalmamalı, toplumun tüm kesimlerine yayılmalıdır. Örneğin tüm kamu kurumlarında fiziksel aktivite saati oluşturulabilir” denildi. Dernek ayrıca Uzakdoğu’daki gibi “Toplumun fiziksel aktivite yapabilmesi için açık alanlar oluşturulmalı” tespitini yaptı. Derneğin diğer önerileri şöyle:

Kalori vergisi

“Hazır gıdalardaki kalori değerleri düşürülmeli. Kalorisi yüksek gıdalara ulaşım azaltılmalı. Kalori değeri yüksek gıdaların fiyatları artırılmalı. Fazla kalorili gıdalara özel vergi konulmalı. Bu verginin geliri obezite ile mücadelede kullanılmalı. Fiziksel aktiviteyi artırmak için ilkokuldan başlanarak bütün okullarda fiziksel aktivitenin önemi anlatılmalı. Beden eğitimi dersleri artırılmalı ve aktif olarak yapılması sağlanmalı. Araç kullanımının azaltılması için eğitimler verilmeli, bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı, bu amaçla yollar yapılmalıdır.”

"Devlet karşılamalı"

Dernek sağlıklı nesiller için okul aşamasında önlem alınması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

“Tam gün eğitim yapılan okullarda sabah birinci ve ikinci ders arası uzun tutularak kahvaltı saati oluşturulmalı. Bu saatte kalorisi ve protein değeri düzenlenmiş kahvaltı, yemekhane şartlarında devlet tarafından öğrencilere verilmeli. Öğlen 12.00 ila 13.00 arası yemek saati yapılmalı ve tüm öğrencilerin yemekleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Yemek içeriği diyetisyenler tarafından düzenlenmelidir. Böylece öğrenciler öğlen saatlerinde tost, dürüm, simit gibi kalorisi yüksek ve sağlıksız gıdalardan uzaklaştırılmış olacaktır.”

“Akşam son derste tüm sınıflar için beden eğitimi dersi yapılmalıdır. Çocuklar bu derslerde fiziksel aktivite yaparak evlerine gitmelidir. Yapılacak fiziksel aktivite spor hocalarınca düzenlenmeli. Yemek giderleri, kalorisi yüksek gıdalara konulacak özel vergiden sağlanmalı.”

"SGK kısıtlasın"

SGK tarafından obeziteye bağlı hastalıkların geri ödemesinde algoritmaya göre kısıtlama yapılmalıdır. Örneğin vücut kitle indeksi yüksek olup tip-2 diyabet gelişen hastaya öncelikle egzersiz ve kilo verme programı yapılmalı, hastalar programa uymuyorlarsa ilaç geri ödemeleri yüzde 50 kısıtlanmalıdır.”

 Kilo vermek için 420 dakika egzersiz

Dernek, obezite ile ilgili tedavi yöntemlerini sırasıyla “Diyet, fiziksel aktivite, diyet-fiziksel aktivite, davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi” şeklinde saydı. Haftada 150 dakika yapılan egzersizler sağlığın korunmasını sağlarken, kilo vermek için haftada 225 - 420 dakikalık sürelere çıkan egzersizler yapılması gerektiği anlatıldı. Araba yerine yürüme, asansör yerine merdiven çıkma, gidilecek yere bir kaç durak önceden inilerek yürüme gibi yaşam tarzı değişikliklerini de öneren dernek, yürüyüşe günde 4 bin adımla başlanıp, 12 bin adıma çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Hastalıklar ortadan kalkıyor

Obezite ile mücadelede bazı hastalıkların kendiliğinden ortadan kalktığını belirten dernek, giderilen rahatsızlıkları şöyle sıraladı: “Metabolik sentromda düzelme, kan şekeri regülasyonu sağlama, hipertansiyon direncinde artma, kalp yetmezliği ve hastalıklarında azalma, kolestrol seviyelerinde azalma, karaciğer yağlanmasında azalma, uyku apnesinde gerileme, astım ataklarında azalma, reflüde azalma, depresyondan kurtulma.”