Gündem

Türkiye'nin Onur Ayı karnesi: 241 kişi gözaltına alındı, etkinlikler LGBTİ+ karşıtı gruplarca hedef gösterildi

14 Temmuz 2023 21:55

Türkiye bu yıl da Onur Ayı'nda yasaklara ve hak ihlallerine damga vurdu. Beş kentte yasaklanan onur yürüyüşlerine fiziksel şiddet uygulanarak müdahale edildi. Onur Ayı boyunca 241 kişi gözaltına alındı, İstanbul Barosu'nun etkinliği LGBTİ+ karşıtları tarafından hedef gösterildi.

Onur Ayı kapsamında haziran ve temmuz tarihlerinde pek çok şehirde yapılan her türkü LGBTİ+ etkinlik ve yürüyüşleri yasaklandı, etkinlik ve yürüyüşlere katılanlar ise hak ihlallerine maruz kaldı.

Kaos GL Derneği’nin yayınladığı rapora göre, etkinlik yasaklamalarının ve kolluk müdahalelerinin başı çektiği ihlaller şu şekildeydi:

Eskişehir, Aydın, Kocaeli, Antalya, Adana olmak üzere beş valilik beş şehirdeki eylem ve etkinlikleri yasakladı.

TIKLAYIN | İstanbul'daki Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan İranlı sınır dışı edilebilir; "İdam edilme tehlikesi var"

Şişli Kaymakamlığı iki, Kadıköy Kaymakamlığı iki ve Datça Kaymakamlığı bir olmak üzere Kaymakamlıklar tarafından etkinliklere toplam beş yasak getirildi.

Ege Üniversitesi Rektörlüğü etkinlik yasaklarken, ODTÜ Rektörlüğü ise yürüyüşü yasakladı. Böylelikle iki rektörlük tarafından yasak uygulandı.

TIKLAYIN | 21. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü tüm engellemelere rağmen yapıldı

TIKLAYIN | İzmir'de Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 4 avukat ve en az 48 kişi gözaltına alındı

En az 11 eylem ve etkinliğe fiziksel şiddet kullanılarak müdahale edildi. Bir etkinlik engellendi. En az 241 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan yabancı uyruklu beş kişi Geri Gönderme Merkezlerine götürüldü.

İzmir Barosu ve Ankara Barosu’nun etkinliklerine fobik saldırıda bulunuldu. İstanbul Barosu etkinliği de LGBTİ+ karşıtı gruplar tarafından hedef gösterildi.

Raporun tamamına Kaos GL'den ulaşılabilir.