Gündem

Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi Namık Tan: S-400 alımında ısrar, ilişkilerimizi ciddi biçimde gerecektir

"Dış politikada bin düşünüp bir adım atmak gereklidir"

23 Mart 2019 16:54

Türkiye’nin eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, Washington-Ankara hattında gerilime sebep olan Rusya’dan S-400 alımı konusundaki ısrarın ilişkileri ciddi bir şekilde gereceği yorumunda bulundu. ABD-Türkiye ilişkilerindeki olası bir gerilimin ekonomiye de olumsuz yansımaları olacağını kaydeden Tan, “S-400 meselesine hamaset zemininde yaklaşmak bize kaybettirir. Gerçekçi/soğukkanlı olmalıyız” dedi.

Kişisel Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede Namık Tan, “F-35’lerin imalatına yaptığımız katkının, bu bağlamda ortak üretim sürecinde yer almamızın, savunma sanayii şirketlerimize ciddi teknolojik kabiliyet, ülkemize gelir kazandırmakta olduğunu unutmamalıyız” diye ekledi.

NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına dair anlaşma imzalaması ve sistemlerin temmuz ayında teslim edileceğinin açıklanması Ankara-Washington hattında gerginliği artırmıştı. ABD, Türkiye’ye yönelik başta F-35’lerin tesliminin askıya alınması ve yaptırımların uygulanmasını içeren bir dizi ‘caydırma’ adımı üzerinde duruyor. ABD’nin yanı sıra diğer NATO ülkeleri de Türkiye’nin S-400 almasına tepkili.