Gündem

Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyet'in 100'üncü yılı coşkusu

29 Ekim 2023 15:37

Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapılarının açıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözünün devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldığı Cumhuriyet'in ilanının üzerinden 100 yıl geçti. Ülkenin dört bir yanında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlanıyor.

Dün akşam fener alayıyla başlayan kutlamalar bugün resmi geçit törenleriyle, marşlarla ve gösterilerle devam ediyor.

Erdoğan’ın 29 Ekim İstanbul ve Ankara programı ile 100. Yıl kutlamalarının gerçekleştirildiği seyir alanları şöyle:

İstanbul'dan Ankara'ya, Malatya'dan Diyarbakır'a kadar bütün illerde Cumhuriyet Bayramı için tören düzenleniyor. Törenlerde halk oyunları gösterisi sunuldu. Yurttaşlar, marşlara bayraklarını sallayarak eşlik ediyor.

TIKLAYIN – Fotoğraflarla tüm yurtta 100. yıl coşkusu

Devlet erkânı Anıtkabir'deydi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkânı Cumhuriyetin 100. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'de Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna çıktı. Anıtkabir Özel Defteri'ne yazan Erdoğan, "Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir; emin ve ehil ellerdedir” diye yazdı.

TIKLAYIN - Erdoğan, Cumhuriyet’in 100. yılında Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdı: Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir

Siyasiler ve ünlü isimler sosyal medya hesaplarından 100. Yıl mesajları paylaştı.

TIKLAYIN - Ünlülerden 29 Ekim paylaşımları: İmkansız bir rüyaydı, gerçek oldu; Yaşasın Cumhuriyet!

Meclis başkanı Kurtulmuş 1. Meclis'te konuştu: Dünyada hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 100. yıl dönümünde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Birinci Meclis'te açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, konuşmasında "Emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynasın milletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak ve dünyada hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecek" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar milletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tebrikleri kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tebrikleri kabul etti.

Törende; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanları, TBMM üyeleri, kamu kurumlarının yöneticileri, Ankara'da görevli büyükelçiler, yabancı misyon şefleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün akrabaları ve Kurtuluş Savaşı şehitlerinin yakınları ile gazi ve şehit yakınları, bazı meslek grupları, gençler, engelliler ve sporcular, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bayram tebriklerini sundu.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılını su altında bayrak açarak kutladılar

Özel bir sualtı spor kulübü üyesi dalgıçlar, Çınarcık ilçesinden denize dalarak, su altında açtıkları Türk bayrağı ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı. 'Derinlere Saygı Dalışı'nı, su altı kamerasıyla kaydeden dalgıçlar, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı en özel şekilde kutladık. Türk bayrağımız, Çınarcık denizlerimizin altında dalgalandırdık. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahme ve minnetle anıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu

Cumhuriyetin 100. yılında 3 bini aşkın kadın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde koştu. 5 kilometrelik 100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu, köprünün Avrupa yakasında başlayıp Anadolu yakasında devam etti. Koşunun bitiş noktası ise, Avrupa yakası oldu. 100. yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu havadan da görüntülendi.

TIKLAYIN - Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu

Öğretmen Mustafa Öznay'ın 100. yıl konuşması gündem oldu

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılı kutlama etkinliklerinde, Sosyal Bilgiler öğretmeni Mustafa Öznay, okulda yapılan törende konuşarak dinleyenleri duygulandırdı. "Cumhuriyet anne-babalarınızın birlikte oy kullanmaya gidebilmesi, kız çocuklarının sınıfta parmak kaldırmasıdır!" diyen Öğretmen Mustafa Öznay’ın yaptığı konuşma sosyal medyada on binlerce beğeni aldı.

TIKLAYIN - Türkiye genç öğretmeni konuşuyor: Cumhuriyet anne-babalarınızın birlikte oy kullanmaya gidebilmesi, kız çocuklarının sınıfta parmak kaldırmasıdır!

Bolu’da öğrencilerin 100. yıl koreografisi sosyal medyada viral oldu

Bolu'da eğitim veren Köroğlu İlköğretim Okulu öğrencileri, Cumhuriyet’in 100. yılı için hazırladığı koreografi ile izleyenleri büyüledi.

 
 

İçişleri Bakanı Yerlikaya beğeni topladı, Erdoğan eleştirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı  Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığı paylaşımı da gündem oldu. Bakan Yerlikaya'nın paylaştığı videodaki “Selam olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e" sözleri tebrik edildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 100. yıl kutlama paylaşımı ise Atatürk'e yer vermediği gerekçesiyle eleştirildi.

SOLOTÜRK'ten Anıtkabir üzerinde Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne özel uçuş gösterisi

Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde donanmayı selamladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde 100 askeri gemi ile İstanbul Boğazı'ndan geçen Türk Donanması'nı, son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in köşkünde selamladı.

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla Türk donanması, tarihinin en büyük resmi geçidini İstanbul Boğaz'ında yaptı. 

Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Türk Yıldızları ekibi akrobatik uçuş gösterisi yaptı. Türk Donanması da 100 askeri gemiyle İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü önünde donanmayı selamladı.