Gündem

Türkiye nefesini tuttu, gözler İstanbul'da; köşe yazarları ne diyor?

"AK Parti’de seçimlerin iptali beklentisi hâkim"

15 Nisan 2019 10:15

T24

Yüksek Seçim Kurulu'nun resmî olmayan sonuçlarına göre Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı CHP'li Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul’da seçimlerin üzerinden iki haftadan fazla zaman geçmesine rağmen hâlâ galip tarafa mazbata verilmedi. Tüm Türkiye’nin gözü oy sayımının sürdüğü tek ilçe olan Maltepe’de ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sürece ilişkin kararında.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi ve Habertürk yazarı Sevilay Yılman, seçimlerden iptal çıkması ile İmamoğlu’na mazbatasının verilmesinin yüzde 50-yüzde 50 ihtimal olduğunu köşelerine taşıdı. Yılman, sonuç ne olursa olsun YSK’nın vereceği kararın hukuki temellere sahip ve ‘adil’ olacağı yorumunda bulunurken; AKP’de ‘seçimlerin iptali beklentisinin hakim olduğunu’ kaydeden Selvi ise “YSK’dan çıkacak karar siyasette kartların yeniden karılmasına neden olacak” dedi.

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı ise konuştuğu Batılı diplomatların çoğunun ‘İstanbul’da seçimin yenilenmesi halinde (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın kaybedeceği’ yönünde olduğunu aktardı.

Abdulkadir Selvi: İlk sinyaller, Erdoğan’ın kadrolarda değişikliğe gidip Cumhur İttifakı’nın ruhuna uygun politik çizgiyi koruyacağı yönünde

Öte yandan Selvi, yerel seçimlerin ardından AKP’nin durumu iyi analiz edecek bir hazırlık içine girdiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha çok oy kayıplarının sebepleri üzerine odaklandığını ifade eden Selvi,  “Seçimlerden sonra AK Parti’de bir değişim beklentisi var. Ancak 26-27-28 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan Kızılcahamam kampından önce beklenmiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın MKYK toplantısında Bakanlar Kurulu’nun çalışmalarından memnuniyetini ifade ettiğini aktaran Selvi, bunun MKYK üyeleri tarafından iki şekilde yorumlandığını belirterek şöyle devam etti: “Bir kısmı Erdoğan’ın bu sözlerden sonra kabineyi değiştirmeyeceğini söylüyor. Farklı düşünenler ise Erdoğan’ın beklentilere göre değil, zamanlamasını kendi yaptığı bir sürede hem kabine hem parti yönetiminde değişikliğe gideceği görüşünü savunuyor.”

Selvi, AKP içinde yaşanacak değişikliklere ilişkin “İlk sinyaller, Erdoğan’ın kadrolarda değişikliğe gidip Cumhur İttifakı’nın ruhuna uygun politik çizgiyi koruyacağı yönünde” yorumunda da bulundu.